Președintele Poloniei blochează "reforma" justiției, pe fondul protestelor de stradă

  • 24 Iulie 2017 12:48
Președintele Poloniei blochează

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat luni că va bloca două dintre cele trei proiecte de lege ce reformează sistemul judiciar al țării, liniștind temerile că formațiunea de guvernare, PiS, va submina diviziunea puterilor în țară, relatează Reuters, preluat de News.ro.

“Am decis să retrimit în Sejm (camera inferioară a Parlamentului – n.r.), ceea ce înseamnă că blochez prin veto, legea privind Curtea Supremă, precum și pe cea privind Consiliul Judiciar Național”, a spus Duda a doua zi după proteste masive de stradă.

Potrivit News.ro, moneda poloneză, zlotul, s-a apreciat imediat în fața euro, pentru că investitorii au considerat că decizia a scăzut riscul politic pentru Polonia.

Parlamentarii au aprobat un proiect de lege controversat, care ar fi urmat să permită legislativului să-i aleagă în mod direct pe membrii Consiliului Judiciar Național - responsabili cu nominalizarea judecătorilor din toate instanțele poloneze și în special a magistraților de la Curtea Supremă.

Însă, acest proiect legislativ a fost vizat de un amendament inițiat de către președintele Duda, care a intervenit în urma protestelor și a condamnărilor venite de la Bruxelles pentru a limita controlul legislativului asupra Consiliului Judiciar Național. 

Prezent, zilele trecute, la Băile Tușnad, premierul maghiar a spus Ungaria va apăra Polonia de "inchiziția" Uniunii Europene. Reacția a venit în condițiile în care camera superioară a parlamentului de la Varșovia adoptase legea de reformare a Curții Supreme. Detalii AICI.

Context

Președintele Duda a făcut parte din formațiunea conservatoare PiS, dar a intrat recent în conflict cu liderul Jaroslaw Kaczynski și reprezintă, în acest context, singura voce moderată de la conducerea Poloniei.

Un alt proiect legislativ extrem de controversat îi vizează pe magistrații supremi și a trecut deja de camera inferioară a Parlamentului de la Varșovia.

Al treilea proiect legislativ îi va permite ministerului Justiției să-i demită pe președinții unor instanțe inferioare la șase luni după semnarea legii de către președintele Duda.

Criticii se tem că o Curte Supremă complet supusă puterii politice ar putea să invalideze viitoare alegeri electorale, dacă aceastea nu sunt câștigate de PiS.

Uniunea Europeană a amenințat că va impune sancțiuni, dacă reformele judiciare controversate intră în vigoare în Polonia.

Una dintre cele mai grave sancțiuni care este luată în considerare de liderii europeni se referă la suspendarea dreptului de vot al Poloniei ca țară membră a Uniunii Europene.

Guvernanții polonezi au catalogat drept ”nejustificate” acuzațiile de la Bruxelles, susținând că sistemul judiciar al Poloniei nu a mai fost reformat de la căderea regimului comunist în 1989.

Premierul Szydlo susține că reformele judiciare sunt necesare, pentru că judecătorii sunt corupți și servesc doar elitele din Polonia.”Justiția funcționează prost”, a declarat Beata Szydlo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău