Președintele polonez descrie apartenența țării la UE drept o 'realizare civilizatoare'

  • 17 Septembrie 2021 16:35
Președintele polonez descrie apartenența țării la UE drept o 'realizare civilizatoare'

Președintele polonez Andrzej Duda a descris apartenența țării sale la Uniunea Europeană drept o "realizare civilizatoare", vineri, după ce mai mulți parlamentari au sugerat că Polonia ar trebui să părăsească blocul comunitar, relatează DPA.

"Nu vrem doar să aparținem UE, vrem să ajutăm la modelarea ei", a spus Duda în comentarii publicate vineri de Polska Times.

Remarcile sale intervin după ce mai mulți membri de rang înalt ai partidului conservator la putere Lege și Justiție (PiS) au făcut aluzii la o posibilă ieșire a Poloniei din UE.

Liderul grupului parlamentar PiS, Ryszard Terlecki, a declarat că Polonia ar trebui să ia în considerare "pași drastici" modelați după plecarea Marii Britanii din blocul comunitar.

La rândul său, liderul adjunct al grupului parlamentar, Marek Suski, a făcut referire la lupta împotriva "ocupanților de la Bruxelles", o aluzie la ocupația Poloniei de către Germania nazistă în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, aproximativ 88% dintre locuitorii Poloniei vor să rămână în UE, potrivit unui sondaj recent care a constatat că doar 7% cred că țară ar trebui să părăsească blocul comunitar.

Într-o rezoluție miercuri, conducerea PiS a exclus un "Polexit", declarându-și sprijinul pentru apartenența la UE. Duda, de asemenea din PiS, a reluat această linie.

Guvernul condus de PiS este în prezent blocat într-o lungă dispută cu Comisia Europeană asupra reformelor sale judiciare. Aceasta din urmă a cerut Curții de Justiție a UE (CJUE) sancțiuni financiare împotriva Poloniei din cauza continuării activității secției disciplinare vizând judecătorii.

CJUE a emis o ordonanță temporară pentru desființarea secției, dar aceasta rămâne în activitate. De asemenea, Comisia Europeană refuză aprobarea planului național de redresare și reziliență (PNRR) al Poloniei din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău