Președintele Parlamentului European: Suntem solidari cu poporul polonez care militează pentru Europa

  • 11 Octombrie 2021 12:17
Președintele Parlamentului European: Suntem solidari cu poporul polonez care militează pentru Europa

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, transmite un mesaj de solidaritate pentru poporul polonez, care a ieșit în stradă să protesteze pentru apartenența țării lor la Uniunea Europeană.

„Suntem solidari cu poporul polonez care militează pentru Europa. Marea majoritate pro-europeană a cetățenilor polonezi trebuie să își facă auzite și respectate opiniile”, a scris președintele Legislativului pe contul său de Twitter.

Peste 100.000 de polonezi au manifestat duminică în sprijinul apartenenței țării lor la Uniunea Europeană.

Curtea Constituțională din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția țării, punând în discuție un principiu-cheie al integrării europene.

Zeci de mii de polonezi au participat duminică la manifestații la Varșovia, la Gdansk și în alte orașe ale Poloniei pentru a respinge scenariul unui “Polexit” și a susține apartenența țării lor la UE, după decizia luată joi de Curtea Constituțională poloneză care contestă întâietatea dreptului european în fața celui național.

Protestatarii, convocați de opoziție, și contestatarii guvernului conservator polonez văd în acest verdict un prim pas către un ”Polexit”, o ieșire a Poloniei din UE, după modelul Marii Britanii.

Opozantul Donald Tusk, fost premier al țării și fost președinte al Consiliului European, a lansat duminică dimineață un apel concetățenilor săi ”să apere o Polonie europeană”.

Tusk, care va renunța la șefia Partidului Popular European pentru a se dedica politicii interne a țării sale, a susținut un discurs în fața unei mulțimi imense la Varșovia, care a desfășurat un uriaș drapel UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău