Președintele Parlamentului European cere liderilor UE să permită o amânare a Brexit-ului

  • 23 Octombrie 2019 15:15
Președintele Parlamentului European cere liderilor UE să permită o amânare a Brexit-ului

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut apel miercuri la liderii Uniunii Europene să permită Marii Britanii o amânare a termenului prevăzut pentru retragerea sa din blocul comunitar, care este în acest moment 31 octombrie, transmit dpa și EFE, potrivit Agerpres.

Această extindere "îi va permite Marii Britanii să-și clarifice poziția și Parlamentului European să-și exercite rolul", a declarat Sassoli.

El a menționat că solicitarea guvernului britanic de extindere a termenului pentru retragere până la 31 ianuarie "rămâne pe masă".

Parlamentului European îi revine rolul de a ratifica acordul de Brexit încheiat de Londra și Bruxelles, dar acest for nu are competența de a decide asupra unei noi amânări.

Posibila nouă amânare a termenului de Brexit - a treia - vine în contextul în care parlamentul britanic a refuzat până acum să aprobe un acord de "divorț" încheiat între guvern și UE, ceea ce a determinat de altfel în vară demisia executivului condus de Theresa May.

Un amendament adoptat la sfârșitul săptămânii trecute de legislativul de la Londra l-a obligat pe premierul britanic Boris Johnson să trimită UE o scrisoare în care să ceară o extindere cu trei luni a termenului de retragere. Johnson - devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord - a atașat însă la această cerere o altă scrisoare în care punctează că el nu dorește, de fapt, prelungirea termenului, amintește dpa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău