Președintele Parlamentului European: 11 septembrie 2001 a schimbat istoria lumii. Lupta împotriva terorismului nu s-a încheiat

  • 11 Septembrie 2021 16:06
Președintele Parlamentului European: 11 septembrie 2001 a schimbat istoria lumii. Lupta împotriva terorismului nu s-a încheiat

Astăzi se împlinesc 20 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, când prin intermediul a patru atacuri sinucigașe, membrii rețelei teroriste Al-Qaida au șocat Statele Unite și lumea întreagă. Tot astăzi, liderii din întreaga lume transmit Americii mesaje de susțintere în memoria celor care și-au pierdut viața în timpul atacurilor, scrie caleaeuropeana.ro.

„11 septembrie 2001 a schimbat istoria lumii. Acea zi rămâne o rană deschisă în inimile noastre, nu va fi uitată niciodată. 20 de ani mai târziu, lupta împotriva terorismului nu s-a încheiat. Vom rămâne mereu vigilenți”, a scris președintele Parlamentului European pe contul de Twitter.

Atentatatele teroriste de acum 20 de ani au vizat trei clădiri simbol ale SUA, turnurile gemene World Trade Center din New York și Pentagonul din Washington. Al patrulea s-a prăbușit fără a-și atinge ținta, Casa Albă, numai datorită curajului echipajului și călătorilor.

Începând cu acest moment, administrația de la Washington a decis că violenței trebuie răspuns tot cu violență, iar războiul împotriva terorii începea, atentatele de la 11 septembrie reprezentând și o premieră la nivel NATO: era pentru prima dată când articolul 5 privind apărarea colectivă din interiorul Alianței Nord-Atlantice a fost invocat.

Prăbușirea turnurilor World Trade Center, un simbol al puterii economice a Statelor Unite, a reprezentat o lovitură fără precedent pentru americani, iar începutul noului mileniu îmbrăca haina luptei împotriva terorismului, 11 septembrie 2001 fiind un moment de cotitură pentru SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău