Președintele „Moldova Fruct”: Exportul de cireșe moldovenești pe piețele UE a crescut în 2023, iar recolta de mere se așteaptă să o depășească pe cea de anul trecut

  • 21 Iulie 2023 14:13
Președintele „Moldova Fruct”: Exportul de cireșe moldovenești pe piețele UE a crescut în 2023, iar recolta de mere se așteaptă să o depășească pe cea de anul trecut

Recolta de mere se așteaptă să o depășească anul acesta pe cea de anul trecut. În același timp, recolta de caise și piersici, din cauza vremii reci din primăvară, este scăzută comparativ cu cea de anul trecut, a declarat președintele Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală. Totodată, a spus el, piețele tradiționale de desfacere și promovare a fructelor moldovenești rămân a fi încă cele din țările CSI. Piețele din UE sunt, totuși, în ascensiune, dovadă fiind exporturile de cireșe pe piața comunitară care au crescut spectaculos anul acesta, transmite Radio Chișinău.

Producția de mere se așteaptă să fie anul acesta cu 100 mii de tone mai mare ca anul trecut. Dacă în 2022 au fost recoltate 448 mii de tone de mere, anul acesta se estimează a fi 548 mii de tone, a spus Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, care întrunește aproximativ 180 de producători agricoli. Piețele tradiționale pentru comercializarea și promovarea merelor rămân a fi în continuare țările CSI, deoarece pentru cele din Uniunea Europeană pomicultorii ar trebui să cultive noi soiuri de mere, solicitate pe piețele europene. Totuși, în ultimii ani, harta exporturilor de mere s-a extins, Republica Moldova intrând și pe piețele țărilor din Golful Persic și Asia, a precizat Iurie Fală.

„Noi considerăm că în continuare piețele tradiționale din țările CSI  se vor menține ca pondere cea mai mare în jur de 70%, iar 30% din recolta de mere pe piețe din țări din Uniunea Europeană și alte țări, să spunem așa cu destinație maritimă – în jur de 10% din toată recolta. Cantitățile exportate pe piețele europene vor crește, pentru că aici vorbim nu doar despre abordare de cerință, dar și de preferință. De exemplu, soiurile pe care le-am cultivat și continuă să le cultive în R.Moldova, de multe ori nu corespund cu preferințele consumatorilor din Uniunea Europeană”, a spus președintele Moldova Fruct.

În schimb, exportul de cireșe moldovenești pe piețele europene a crescut spectaculos anul acesta, fapt care încurajează pomicultorii din Republica Moldova, a subliniat Iurie Fală. 

„În acest an, UE a descoperit bijuteria ascunsă în Republica Moldova a cireșelor moldovenești. Cu un gust, cu dulceață și cu o aromă deosebită. Noi am făcut o analiză, dacă în luna iunie 2022 au fost exportate 195 de tone în UE, în luna iunie 2023 – au fost exportate 2 000 de tone. Va avea un impact foarte bun pentru viitoarele sezoane de comerț”, afirmă el. 

Pe 11 iulie, anul curent, Uniunea Europeană a prelungit cu încă un an regimul preferențial de import al produselor moldovenești, inclusiv al fructelor. Datele arată că exporturile din Republica Moldova către Uniunea Europeană au crescut de la 1,9 miliarde de dolari în 2021, la 2,5 miliarde de dolari în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
6
Wed
4
Thu
3
Fri
2
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău