Parlamentul European a adoptat raportul privind relațiile UE-Rusia. Eugen Tomac: Noua strategie face diferența între societatea pro-democratică rusă și acțiunile regimului Putin

  • 16 Septembrie 2021 12:14
Parlamentul European a adoptat raportul privind relațiile UE-Rusia. Eugen Tomac: Noua strategie face diferența între societatea pro-democratică rusă și acțiunile regimului Putin

Parlamentul European a adoptat raportul cu privire la viitorul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia, stabilind trei principii esențiale bazate pe descurajare, contracarare și angajament pro-democratic, a anunțat europarlamentarul Eugen Tomac.

Documentul propune o viziune complexă, o abordare extinsă și actualizată asupra direcției pe care Uniunea Europeană ar trebui să o urmeze pentru a gestiona relația cu Moscova. Noua strategie stabilește în acest sens 3 principii esențiale: descurajarea amenințării rusești, contracararea amenințării rusești și angajamentul de a sprijini societatea pro-democratică rusă, capabilă să producă o schimbare în actualul ciclu de putere“, a afirmat Tomac, potrivit caleaeuropeana.ro

Raportul a fost aprobat cu 494 de voturi pentru, 103 împotrivă și 72 de abțineri.

Conform unui comunicat oficial, Parlamentul European face o distincție clară în evaluarea stării relațiilor dintre UE și Rusia între poporul rus și regimul președintelui Vladimir Putin.

Acesta din urmă este, spune Parlamentul, o “cleptocrație autoritară stagnantă condusă de un președinte pe viață înconjurat de un cerc de oligarhi”.

Cu toate acestea, deputații subliniază că un viitor democratic pentru Rusia este posibil și că Consiliul trebuie să adopte o strategie a UE pentru acest scenariu, care să cuprindă stimulente și condiții pentru consolidarea tendințelor democratice interne.

“Nu putem ignora aspirațiile democratice ale poporului rus și rolul Uniunii Europene de promotor al stabilității, al principiilor democratice și a drepturilor omului dincolo de granițele sale. Nu ne permitem să rămânem indiferenți la ingerințele Rusiei în afacerile interne ale statelor membre ale UE, precum și ale partenerilor noștri”, a mai afirmat Eugen Tomac.

 

În opinia sa, votul acestui document crucial vine chiar înainte de alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei. 

“Acestea nu vor fi nicidecum libere și transparente atât timp cât opozanții sunt fie întemnițați, fie candidaturile le-au fost respinse; iar misiunea OSCE de monitorizare a procesului electoral nu a primit acreditare. UE are nevoie de o mai bună pregătire și capacitate de răspuns având în vedere evoluțiile din vecinătatea estică – anexarea Crimeii, prezența armatei a 14-a în regiunea transnistreană, ocuparea ilegală a Osetiei de Sud și a Abhaziei, conflictul din Donbas”, a completat Tomac.

De asemenea, raportul prevede sprijinirea țărilor Parteneriatului Estic în implementarea reformelor ca exemplu pentru societatea pro-democratică din Rusia a unei cooperări pozitive cu UE.

În ceea ce privește evoluția gazoductului Nord Stream 2, raportul trage un semnal de alarmă privind dominația energetică a Rusiei pe piața europeană. În acest sens, implementarea Pactului verde european poate reprezenta cheia în diminuarea dependenței de petrolul și gazele rusești.

Altfel spus, raportul propune un nou cadru de relaționare cu Rusia, care să sprijine procesul de democratizare al statului, dorit de societatea civilă rusă, pe de o parte, și sancționarea acțiunilor agresive și expansioniste ale dictatorului Putin, pe de altă parte“, a conchis europarlamentarul român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău