Președintele Lukoil a demisionat din funcție. Vagit Alekperov a cerut anterior oprirea imediată a ofensivei rusești în Ucraina

  • 21 Aprilie 2022 14:15
Președintele Lukoil a demisionat din funcție. Vagit Alekperov a cerut anterior oprirea imediată a ofensivei rusești în Ucraina

Președintele grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, a demisionat anticipat din funcție, a anunțat joi al doilea mare producător de petrol din Rusia, după ce la începutul lunii martie Alekperov a făcut un apel pentru oprirea imediată a ofensivei rusești în Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Președintele Consiliului de Administrație al Lukoil, Vagit Alekperov, a informat compania despre decizia sa de a demisiona din funcția de membru al consiliului director și președinte", a anunțat al doilea mare producător de petrol din Rusia într-un comunicat de presă.

Compania Lukoil nu a dezvăluit motivele pentru care Vagit Alekperov a demisionat. În vârstă de 71 de ani, Alekperov conducea Lukoil din 1993 și la data de 31 martie 2022 deținea 3,12% din acțiunile companiei, la care se adaugă un alt pachet de 5,43% din acțiunile Lukoil prin intermediul unor trusturi și fonduri mutuale.

Cu o avere de 10,5 miliarde de dolari, Vagit Alekperov este al 10-lea cel mai bogat om din Rusia, potrivit revistei Forbes.

Anunțul intervine la o săptămână după ce miliardarul a fost plasat pe lista personalităților rusești sancționate de Marea Britanie. Numeroși oligarhi și înalți oficiali ruși au fost sancționați de țările occidentale iar averile lor a fost înghețate însă Vagit Alekperov este primul președinte al unui grup energetic din Rusia care a demisionat.

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:8,23 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău