Președintele Lukașenko anunță reținerea unor cetățeni americani înaintea alegerilor prezidențiale

  • 06 August 2020 18:00
Președintele Lukașenko anunță reținerea unor cetățeni americani înaintea alegerilor prezidențiale

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a anunțat joi că mai mulți cetățeni americani au fost reținuți înaintea alegerilor prezidențiale care se vor desfășura duminică, dar fără să spună când sau de ce, relatează Reuters.

''Au fost arestate persoane cu pașaport american, căsătorite cu americani, care lucrează la Departamentul de Stat'', a anunțat agenția Belta, citându-l pe Lukașenko.

Longevivul lider se confruntă la acest scrutin cu cea mai mare provocare din îndelungata perioadă de când se află în fruntea statului și a lansat o campanie represivă împotriva protestatarilor opoziției pe care-i acuză de uneltire cu forțe străine pentru a-l răsturna de la putere.

Belarusul a încercat să-și îmbunătățească legăturile cu Washingtonul pe măsura răcirii celor cu aliatul său tradițional rus, astfel că în februarie l-a primit pe secretarul american de stat Mike Pompeo, cel mai înalt oficial american venit într-o vizită în această țară după mai mult de două decenii.

Ambasada SUA la Minsk nu a reacționat deocamdată după anunțul reținerii unor cetățeni americani.

Tot joi, Moscova și Minskul au avut din nou schimburi de replici cu privire la un grup de cetățeni ruși arestați de autoritățile din Belarus sub acuzația că au venit în această țară pentru a pune la cale revolte. Autoritățile ruse susțin că aceștia sunt angajați ai unei companii de securitate privată și că se aflau în Belarus în tranzit către America Latină.

''Acuzațiile împotriva cetățenilor reținuți nu sunt susținute de probe. Ei trebuie să revină în Rusia'', a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova.

După ce a condus țara din 1994 fără să se confrunte cu vreo opoziție majoră, Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 65 de ani, se află acum în fața unui val de contestare pentru încălcările drepturilor omului, precum și pentru modul în care gestionează economia și epidemia de coronavirus.

Potrivit organizațiilor de apărare a drepturilor civile, peste 1.300 de persoane au fost arestate în actuala campanie represivă.

Poziția lui Lukașenko este amenințată de Svetlana Tihanovskaia, care a decis să candideze la președinție după ce soțul ei, cel care dorea să candideze inițial, a fost arestat în luna mai. Tihanovskaia încearcă să organizeze joi un miting masiv, în pofida restricțiilor impuse de autorități.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău