Președintele Lituaniei face apel la aliați să oprească expansiunea Rusiei

  • 09 Iunie 2021 13:21
Președintele Lituaniei face apel la aliați să oprească expansiunea Rusiei

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a declarat în mesajul său anual adresat parlamentului, că sarcina principală a țării sale și a aliaților este să oprească expansiunea Federației Ruse - potrivit portalului Delfi.

"Suntem obligați să evaluăm realist situația din regiune. Rusia, bazându-se pe consolidarea puterii militare, continuă să încalce în mod grav legea internațională în Crimeea, în estul Ucrainei și în Georgia și, de asemenea, întărește tot mai mult controlul asupra Republicii Belarus. Prin urmare, astăzi, cea mai importantă sarcină a noastră este ca, împreună cu aliații, să oprim expansiunea Rusiei și să evităm o și mai mare destabilizare a regiunii" - a afirmat Nausėda.

Potrivit liderului lituanian, este foarte important ca țările baltice să acorde o atenție deosebită aspectelor ce țin de descurajarea (Rusiei, n.r.), să consolideze grupurile de luptă desfășurate în cadrul unei prezențe consolidate a NATO și a misiunii de patrulare aeriană, precum și să dezvolte planuri de apărare specifice. Nausėda a mai menționat că țările pot face față amenințărilor prin asigurarea participării active a Statelor Unite la securitatea regiunii baltice. "

Trebuie să ne asigurăm că trupele americane sunt prezente în permanență în Lituania prin rotație, iar desfășurarea permanentă să fie cât mai aproape de granițele noastre. Voi vorbi despre asta la următoarea reuniune la nivel înalt a NATO, care va avea loc săptămâna viitoare" - a remarcat Gitanas Nausėda, solicitând, totodată, creșterea cheltuielilor de apărare la 2,5% din PIB până în 2030, consolidarea capacităților militare și participarea activă la misiunile internaționale.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău