Președintele Lituaniei, de la tribuna ONU: "Rusia nu a făcut nimic pentru a ne câștiga încrederea"

  • 26 Septembrie 2019 11:54
Președintele Lituaniei, de la tribuna ONU:

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a susținut, joi, la ONU, un discurs în care a criticat Rusia pentru comportamentul agresiv față de Ucraina și de Georgia.

"Rusia, care este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, alimentată de reacția slabă a comunității internaționale la agresiunea împotriva Georgiei în 2008, încearcă să destabilizeze și mai mult țările vecine. Teribilele operațiuni militare ale Rusiei împotriva Ucrainei se desfășoară deja de cinci ani" - a acuzat președintele lituanian.

Nausėda a subliniat că Lituania condamnă cu fermitate încălcarea continuă a dreptului internațional și a reamintit statului agresor rus că trebuie să respecte prevederile Cartei ONU, Acordul de la Helsinki și acordurile bilaterale încheiate cu Ucraina. Potrivit politicianului, Lituania va continua să sprijine independența Georgiei și a Ucrainei, nu va recunoaște niciodată anexarea Crimeii și nici ocuparea Abhaziei și a Osetiei de Sud.

"Unii lideri politici lansează ideea creării unui nou spațiu geopolitic de la Oceanul Atlantic până la Vladivostok, în care să intre și Rusia. Ideea este interesantă, dar avem o bază comună pentru implementarea acesteia? Avem valori comune? Răspunsul este NU!" - a declarat Nauseda de la tribuna ONU.

Președintele Lituaniei a mai remarcat că statele nu trebuie să sprijine alianțe în care "unele țări devin subiecte ale istoriei, în timp ce altele sunt doar obiecte".

"Rusia nu a făcut încă nimic pentru a ne câștiga încrederea. S-ar putea schimba această situație? Da! Am fi primii care ar saluta astfel de schimbări, o Rusia democratică, o țară care să respecte dreptul internațional și suveranitatea altor state" - a subliniat Gitanas Nausėda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău