Preşedintele Lituaniei, de la tribuna ONU: "Rusia nu a făcut nimic pentru a ne câștiga încrederea"

  • 26 Septembrie 2019 11:54
Preşedintele Lituaniei, de la tribuna ONU:

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a susţinut, joi, la ONU, un discurs în care a criticat Rusia pentru comportamentul agresiv față de Ucraina și de Georgia.

"Rusia, care este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, alimentată de reacția slabă a comunității internaționale la agresiunea împotriva Georgiei în 2008, încearcă să destabilizeze și mai mult țările vecine. Teribilele operațiuni militare ale Rusiei împotriva Ucrainei se desfășoară deja de cinci ani" - a acuzat președintele lituanian.

Nausėda a subliniat că Lituania condamnă cu fermitate încălcarea continuă a dreptului internațional și a reamintit statului agresor rus că trebuie să respecte prevederile Cartei ONU, Acordul de la Helsinki și acordurile bilaterale încheiate cu Ucraina. Potrivit politicianului, Lituania va continua să sprijine independența Georgiei și a Ucrainei, nu va recunoaște niciodată anexarea Crimeii și nici ocuparea Abhaziei și a Osetiei de Sud.

"Unii lideri politici lansează ideea creării unui nou spațiu geopolitic de la Oceanul Atlantic până la Vladivostok, în care să intre şi Rusia. Ideea este interesantă, dar avem o bază comună pentru implementarea acesteia? Avem valori comune? Răspunsul este NU!" - a declarat Nauseda de la tribuna ONU.

Preşedintele Lituaniei a mai remarcat că statele nu trebuie să sprijine alianțe în care "unele ţări devin subiecte ale istoriei, în timp ce altele sunt doar obiecte".

"Rusia nu a făcut încă nimic pentru a ne câștiga încrederea. S-ar putea schimba această situaţie? Da! Am fi primii care ar saluta astfel de schimbări, o Rusia democratică, o ţară care să respecte dreptul internațional și suveranitatea altor state" - a subliniat Gitanas Nausėda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
-0,8 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:3,1 m/s
Mon
1 °C
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău