Președintele Ligii Studenților din Iași, Silvian-Emanuel Man: Noi dorim să venim atât în sprijinul guvernului de la București cât și în sprijinul Guvernului de la Chișinău

  • 16 Mai 2023 14:41
Președintele Ligii Studenților din Iași, Silvian-Emanuel Man: Noi dorim să venim atât în sprijinul guvernului de la București cât și în sprijinul Guvernului de la Chișinău

Republica Moldova și România au nevoie de cât mai multe acorduri de înfrățire și colaborare, în contextul problemelor stringente cu care se confruntă Rep. Moldova cum sunt migrația, depopularea țării și urbanizarea, constată un studiu privind Acordurile de înfrățire realizat de Liga Studenților din Iași și Liga Studenților din Basarabia. Subiectul a fost discutat astăzi, 16 mai, în contextul în marcării raptului de la 1812, când partea de est a Moldovei a fost ocupată de Imperiul Rus, scrie Radio Chișinău.

Studenții vor organiza la ora 19:30 o comemorare a raptului Basarabiei, în fața Ambasada Ruse.

Ziua de 16 mai ar trebui să fie o zi de doliu național, pentru că de peste două secole există conflictul deschis în care un stat revendică exercitarea unei forme de dominații asupra acestui spațiu, care este total inacceptabilă în secolul nostru, a declarat în cadrul conferinței vicepreședintele Ligii Studenților din Iași, Mihai Purici. În opinia tinerilor, o modalitate de reparare a acestei nedreptăți istorice ar fi acordurile de înfrățire și de colaborare dintre localitățile din România și R. Moldova.

Acordurile de înfrățire sunt necesare în primul rând pentru a se respecta principiul descentralizării administrației publice locale, a subliniat Mihai Purici.

Noi ne dorim apropierea Rep. Moldova de România și de lumea civilizată Europeană. Încercăm astfel să reparăm o nedreptate istorică și încercăm să aducem alături localitățile din stânga și dreapta Prutului așa cum au fost cândva”, a spus Mihai Purici.

Există totuși foarte puține acorduri de colaborare, nu există  ghiduri concrete de înfrățire astfel primarii de pe ambele maluri ale Prutului să cunoască toate detaliile legislative și tehnice, a atenționat președintele Ligii Studenților din Iași, Silvian-Emanuel Man:

 Există raioane care sunt campioane la relația cu România, dacă luăm municipiul Chișinău, Raionul Cahul și Ialoveni vedem că procentual au mai multe acorduri de înfrățire, decât raioanele care la un loc au sub 11 acorduri de înfrățire pe raion, dar sunt foarte multe localități care nu au absolut nicio relație.

Noi dorim să venim atât în sprijinul guvernului de la București cât și în sprijinul Guvernului de la Chișinău, pentru a facilita aceste acorduri de înfrățire. Ne-am asumat să semnalăm orice derapaje și să colaborăm cu autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului ca să ne asigurăm că fondurile care vin din România nu sunt deturnate în scopuri de imagine politică pentru persoane care inclusiv vor să destabilizeze situația politică de aici de la Chișinău. Ceea ce ne propunem noi în perioada următoare va fi să determinăm localitățile din Rep. Moldova, urmând inclusiv îndemnul pe care domnul prim-ministru Dorin Recean i-a adresat primarilor recent, de a căuta parteneri în România. De aceea, chiar facem un apel la primari să ne contacteze pe paginile noastre de Facebook pentru a identifica soluții în acest sens”, a accentuat  Silvian-Emanuel Man.

Amintim că în 2018, autoritățile de la București aprobat legea privind finanțarea proiectelor propuse de autoritățile publice locale din R. Moldova. Legea prevede că autoritățile administrației publice locale din România pot aproba finanțarea unor proiecte propuse de către autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova în baza acordurilor de înfrățire și de cooperare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău