Președintele Letoniei: Rusia s-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă și rasistă din secolul al 19-lea

  • 14 Februarie 2023 14:57
Președintele Letoniei: Rusia s-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă și rasistă din secolul al 19-lea

Regimul de la Moscova s-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă și rasistă din secolului al 19-lea, iar până când societatea rusă nu va depăși și condamna această ideologie, Uniunea Europeană trebuie să trateze Rusia ca stat agresor, a declarat marți, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, președintele Letoniei, Egils Levits.

El a făcut apel la rândul său la crearea unui tribunal special pentru judecarea "crimei de război" comisă de Rusia prin invazia din Ucraina.

"Regimul autoritar rus s-a întors cu 200 de ani în urmă. S-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă și rasistă din secolul al 19-lea (...) Până când societatea rusă nu va evalua, depăși și condamna această ideologie, trebuie să tratăm Rusia ca stat agresor", a spus președintele leton, adăugând că "noțiunile romantice despre sufletul rus trebuie să rămână pentru iubitorii de literatură".

El a mai spus că UE trebuie să recunoască "greșeala uriașă" de a fi ajuns la o dependență atât de mare față de resursele energetice din Rusia.

"În viitor, Europa și restul lumii nu mai trebuie să facă astfel de greșeli strategice", a afirmat Egils Levits, scrie Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău