Președintele Klaus Iohannis: Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București

  • 23 Noiembrie 2021 12:36
Președintele Klaus Iohannis: Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București

Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București, a declarat președintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu președinta Maia Sandu, la Palatul Cotroceni. Maia Sandu întreprinde astăzi prima sa vizită oficială la București, în calitate de șef de stat, transmite Radio Chișinău.

În debutul declarațiilor, miniștrii de externe de la Chișinău și București, au semnat Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre România și Republica Moldova.

Președintele României a spus că în acest an, între Chișinău și București a existat un dialog bilateral extrem de intens pe toate palierele.

Cooperare pe linie guvernamentală și parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivului au avut deja numeroase întâlniri, cooperarea continuă în ritm intens. Fructificăm oportunitățile de cooperare la nivel bilateral. Am dovedit că putem conlucra suficient, acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile”.

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru ajutorul oferit de medicii din Republica în lupta cu pandemia de COVID-19. De asemenea, el și-a exprimat dorința ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi, precizând că România va rămâne mereu un prieten apropiat al Republicii Moldova.

Cei doi șefi de stat au vorbit despre proiectele comune, între care dezvoltarea infrastructurii de transport, domeniile energetice, dezvoltarea comunicațiilor, agenda europeană a Chișinăului.

La rândul său, președinta Maia Sandu a apreciat că în 2021, Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături. Maia Sandu a mai spus că „există toate premisele pentru a obține rezultate istorice în relația dintre țările noastre”

Datorită României, Republica Moldova a primit primele donații de vaccin, care ne-au permis să inițiem procesul de vaccinare și să salvăm mii de vieți. România e cel mai mare donator de vaccin pentru noi, a donat și milioane de echipamente de protecție. Medicii din România au venit să lucreze cot la cot cu colegii lor din RM. Tot datorită României, agricultorii noștri au primit motorină, iar în această toamnă în plină criză energetică, guvernul României ne-a venit în ajutor, oferindu-ne păcură”.

Maia Sandu a trecut în revistă investițiile consistente ale României în Republica Moldova și i-a invitat pe investitorii români la Chișinău.

România a rămas și rămâne susținătoare noastră fermă pe plan politic, economic, cultural, sprijinul este resimțit de toți cetățenii noștri. O importanță aparte o au investițiile românești în Republica Moldova. România este de mai mulți ani, partenerul nostru comercial principal. Ne dorim mult ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă să facem din Republica Moldova un loc sigur pentru investiții, inclusiv prin reformarea justiției”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău