Președintele Klaus Iohannis, de Ziua Limbii Române: Statul român are datoria de a susține educația în limba română în diaspora

  • 31 August 2019 13:56
Președintele Klaus Iohannis, de Ziua Limbii Române: Statul român are datoria de a susține educația în limba română în diaspora

Statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în diaspora, pentru a permite fiecărui cetățean să își educe copiii în spiritul culturii românești, se arată în mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Limbii Române.

„Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, limba care ne definește cultural și spiritual, ne unește ca români indiferent de țara în care trăim și ne afirmă identitatea. Limba română ne-a adus laolaltă de-a lungul timpului, indiferent de regimuri politice, ocupații străine sau războaie, și a făcut posibilă construirea unei națiuni române, fiind temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918”, declară șeful statului.

De Ziua Limbii Române, Iohannis transmite întreaga sa apreciere ''tuturor celor care cultivă limba română, asigurându-i dezvoltarea, îmbogățind literatura și promovând folosirea ei inclusiv în afara granițelor''.

''În multe dintre comunitățile de români din afara țării se depun mari eforturi pentru construirea unei vieți culturale active în limba română. Aceste eforturi, alături de utilizarea limbii materne în cadrul familiei, asigură culturii românești o prezență vie în întreaga lume. Sprijinind această prezență și construind punți active între vorbitorii de limba română din întreaga lume, avem ocazia de a pune bazele unei comunități lingvistice globale, unite în simțiri și în cuget'', spune Klaus Iohannis în mesaj.

Statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în diaspora, pentru a permite fiecărui cetățean să își educe copiii în spiritul culturii românești, se mai arată în mesajul șefului statului.

''Totodată, este absolut necesar să stimulăm o cultură a calității în sistemul de educație din țară, încurajând interesul pentru literatura care a construit limba română cultă. Prin educarea fiecărei noi generații de români arătăm respectul cuvenit atât limbii române, cât și eforturilor din trecut ale unor generații întregi de pedagogi, scriitori și educatori. 'Limba română este patria mea', spunea atât de inspirat Nichita Stănescu. Să urăm, așadar, nu doar astăzi, ci în fiecare zi, 'La mulți ani!' limbii române'', își încheie mesajul președintele Iohannis, citat de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău