Președintele kazah îi critică pe Putin și Lukașenko de față cu ei la summitul Uniunii Euroasiatice / VIDEO

  • 25 Mai 2023 13:15
Președintele kazah îi critică pe Putin și Lukașenko de față cu ei la summitul Uniunii Euroasiatice / VIDEO

La summitul Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) care se desfășoară la Moscova, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a criticat în mod neobișnuit de dur uniunea și a calificat apropierea observată între Rusia și Belarus drept o problemă gravă, scrie Agentsvo, o organizație media rusă indepedentă, citată de News.ro și hotnews.ro.

În discursul său, Tokaev a declarat că principiile UEE enunțate în tratatul din 2015 au fost încălcate. Potrivit acestuia, „Kazahstanul este absolut dedicat integrării întocmai pe baza tratatului din 2015, adică pe baza implementării celor patru libertăți și a principiilor de bază, cum ar fi accesul nediscriminatoriu la infrastructură, concurența loială, egalitatea și luarea în considerare a intereselor naționale”.

Cu toate acestea, aceste principii sunt încălcate, a spus Tokaev:

„Cred că nu este momentul și nici locul potrivit pentru a enumera numeroasele fapte de blocaj și restricții reciproce care apar cu regularitate - încă apar cu regularitate. Nu sunt în favoarea dramatizării situației, dar problemele trebuie să fie rezolvate”.

Această declarație nu numai că a părut o critică la adresa UEE, dar a contrastat și cu ceea ce spusese anterior Vladimir Putin, potrivit Agentsvo.

„Rusia are întotdeauna o abordare responsabilă și conștiincioasă a cooperării cu toate țările și îndeplinim acordurile adoptate în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice în totalitate, vreau să subliniez acest lucru, în totalitate și la timp”, afirmase Putin.

În plus, în discursul său, liderul kazah a trasat limitele unei posibile integrări politice cu Rusia în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice:

„Pentru noi, integrarea în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice este în primul rând de natură economică, așa cum se menționează în acordul din 2015. Orice alte domenii care sunt menționate în strategie, desigur, au dreptul de a exista, dar ele trebuie să fie analizate prin prisma economiei”, a subliniat Tokaev.

Criticile aduse la Uniunea Euroasiatică lui Putin și Lukașenko

Separat, președintele kazah s-a oprit asupra chestiunii statului unional dintre Belarus și Rusia și a impactului acestuia asupra UEE. Potrivit lui Tokaev, acesta este „un precedent unic pentru crearea statului pe formula două țări - un stat”.

„Îmi pare rău, dar chiar și armele nucleare sunt una pentru două acum”, a adăugat el, referindu-se la intenția Moscovei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

 

Este „un nivel foarte diferit de integrare” al Rusiei cu Kazahstanul, Kârgâzstanul și Armenia, a subliniat Tokaev sugerând ca această problemă să fie discutată în cadrul reuniunii. După aceste cuvinte, notează Agentsvo, Putin s-a aplecat spre liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, care stătea lângă el, și i-a spus ceva, apoi și-au strâns mâna.

Tokaev nu a numit „barierele” și „limitările” cu care se confruntă Kazahstanul în cadrul Uniunii. Cu toate acestea, se știe că una dintre cele mai presante probleme dintre cele Rusia și Kazahstan este chestiunea Consorțiului de conducte caspice (CPC), prin care Kazahstanul își exportă 80% din petrol.

Vara trecută s-a aflat că o instanță rusă ar putea suspenda funcționarea CPC. Acest lucru a forțat Kazahstanul să se gândească la rute de aprovizionare alternative, mai fiabile. Kazahstanul a crescut în special exporturile prin Marea Caspică, dar nu poate înlocui complet ruta rusă pe această cale, explică Agentsvo.

O nouă distanțare a Kazahstanului față de Rusia

Discursul lui Tokaev este, de asemenea, probabil o continuare a eforturilor Astanei de a se distanța de Moscova după izbucnirea războiului din Ucraina. Pe de altă parte, slăbirea influenței Rusiei asupra Kazahstanului este indicată și de integrarea sporită a Astanei cu China.

De altfel, Tokaev a vorbit despre acest lucru și în discursul său de miercuri, în prezența lui Putin. Proiectele comune ale Kazahstanului cu China au fost enumerate în detaliu în prima parte a discursului lui Tokaev, menționează Agentsvo.

Agentsvo este site-ul de știri al organizației de jurnalism de investigație Proekt, înființată de jurnalistul rus Roman Badanin. La 15 iulie 2021, autoritățile ruse au interzis Proekt și au etichetat cinci dintre jurnaliștii săi drept „agenți străini”.

Proekt a devenit primul organ de presă care a fost etichetat drept „organizație indezirabilă” în Rusia, după ce a publicat mai multe investigații stânjenitoare pentru liderii ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău