Președintele israelian vizitează locul unui viitor muzeu al Holocaustului în Grecia

  • 30 Ianuarie 2018 17:12
Președintele israelian vizitează locul unui viitor muzeu al Holocaustului în Grecia

Un muzeu consacrat Holocaustului va fi construit în Salonic (nordul Greciei), omagiu pentru mii de evrei exterminați de fasciști, a anunțat marți premierul grec Alexis Tsipras de pe viitorul șantier, în prezența președintelui israelian Reuven Rivlin, informează AFP.

Germania și Fundația armatorului grec Stavros Niarchos vor acoperi cea mai mare parte a costurilor construcției, oferind câte zece milioane de euro fiecare pentru acest muzeu ce va fi construit pe locul vechii gări din oraș, de unde plecau trenurile spre lagărul de concentrare Auschwitz, în Polonia.

Bugetul se ridică în total la 22 de milioane de euro, alți donatori asigurând cele două milioane de euro rămase.

'Muzeul Holocaustului este un omagiu adus celor 50.000 de evrei greci - tineri, copii, persoane în vârstă - din Salonic, exterminați în lagărele de concentrare', a spus Alexis Tsipras. 'Nimic și nimeni nu este uitat, nici criminalii, nici victimele', a adăugat el.

Construcția muzeului, cu o suprafață de 7.000 de metri pătrați, va începe vara aceasta, iar lucrările se vor încheia până în 2020.

'90% dintre evreii greci din Salonic au fost exterminați. Acest muzeu este un loc al memoriei și mărturiei', a subliniat la rândul său Reuven Rivlin, aflat de marți în vizită oficială în Grecia.

Rivlin și Tsipras au plantat simbolic doi măslini în memoria victimelor pe locul parcului ce va fi amenajat alături de muzeu, pe o suprafață de patru hectare.

Numit 'Ierusalimul Balcanilor' la începutul secolului XX, din cauza numărului important de evrei ce locuiau aici - peste 50.000, adică în jur de o treime din populația de la acea dată -, Salonicul mai numără în prezent doar câteva sute de evrei.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău