Președintele Islandei a refuzat dizolvarea Parlamentului

  • 05 Aprilie 2016 18:45
Președintele Islandei a refuzat dizolvarea Parlamentului

Președintele Islandei a refuzat dizolvarea Parlamentului, cerută de premierul acestei țări, Sigmundur David Gunnlaugsson, a cărui nume figurează în scandalul internațional de evaziune fiscală, numit Panama Papers, relatează AGERPRES.

Conform documentelor publicate documentelor publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigații, șeful Guvernului de la Reykjavik a înființat în 2007, împreună cu soția sa, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-și administra averea, dar a omis să o menționeze în declarația sa de avere.

Contestat în stradă de câteva mii de manifestanți, pentru implicarea în scandalul dosarelor cu firme off-shore din Panama, premierul islandez a amenințat cu dizolvarea Parlamentului, dacă va fi abandonat de Partidul Independenței, aliatul său în coaliția de guvernare.

Cazul se anunță extrem de sensibil în Islanda, țară marcată de excesele anilor 2000, când în sectorul financiar au înflorit firmele fantomă. În 2008, Islanda a fost prima țară occidentală care, în decurs de un sfert de secol, a solicitat un împrumut de la Fondul Mondial Internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău