Președintele iranian a contestat legitimitatea unui eventual nou acord nuclear iranian

  • 25 Aprilie 2018 15:27
Președintele iranian a contestat legitimitatea unui eventual nou acord nuclear iranian

Președintele iranian, Hassan Rohani, a contestat astăzi, 25 aprilie, legitimitatea unui eventual nou acord nuclear iranian, ca reacție la afirmațiile făcute cu o zi înainte în acest sens de către omologii săi francez și american.

Președinții Trump și Macron și-au exprimat ieri, 24 aprilie, la Washington, dorința de a ajunge la un „nou acord” cu Iranul privind programul nuclear al Republicii Islamice.

De la venirea sa la Casa Albă în ianuarie 2017, Donald Trump nu a încetat să critice acest acord încheiat în iulie 2015 - în timpul președinției lui Barack Obama - între Iran și Grupul 5+1 (Germania, China, SUA, Franța, Marea Britanie și Rusia), calificând textul adoptat la Viena după negocieri îndelungate și intense drept 'cel mai rău acord' încheiat vreodată de țara sa.

Rohani a acuzat Trezoreria americană că a luat întregul mapamond ostatic cu sancțiunile sale împotriva băncilor care ar dori să facă afaceri cu Iranul. De asemenea, Teheranul reproșează cu regularitate țărilor europene că cedează presiunilor americane.

Susținătorii acordului nuclear iranian asigură că acesta reprezintă cea mai buna garanție pentru a împiedica Iranul să se doteze cu bombă atomica. Donald Trump, la rândul său, apreciază că acordul este prea slab și că nu oferă garanții suficiente cu privire la durată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău