Președintele Iohannis participă la reuniunea Consiliului European; va ridica tema Schengen și a continuării sprijinului pentru Republica Moldova

  • 15 Decembrie 2022 10:08
Președintele Iohannis participă la reuniunea Consiliului European; va ridica tema Schengen și a continuării sprijinului pentru Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis va participa, joi, la reuniunea Consiliului European în cadrul căreia va ridica și tema aderării României la Schengen și continuării sprijinului pentru Republica Moldova.

"Voi ridica tema Schengen. (...) Este, o dată, foarte clar (...) că noi, românii, dorim să fim parte în spațiul Schengen. Integrarea în spațiul Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine, ca președinte al României, pentru perioada următoare. (...) Am văzut că există mulți sfătuitori publici care creează așteptări legate de Consiliul de astăzi și de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuții, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spațiul Schengen, dar soluții practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit", a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.

Agenda reuniunii Consiliului European va include o discuție privind războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menținerii și consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât și din perspectiva angajării răspunderii Federației Ruse.

Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situația actuală, va fi, de asemenea, abordată.

Liderii europeni vor analiza și stadiul demersurilor realizate în domeniul securității și apărării, în vederea consolidării capacităților europene în acest domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău