Președintele Iohannis: Până în 2030, România își propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie din surse regenerabile

  • 03 Decembrie 2023 14:15
Președintele Iohannis: Până în 2030, România își propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie din surse regenerabile

România își propune ca, până în 2030, să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile, a anunțat președintele Klaus Iohannis duminică, după ce România a intrat în Alianța Solară Internațională, relatează news.ro.

„Sunt foarte bucuros că România se alătură astăzi Alianței Solare Internaționale. Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Această decizie importantă va crește securitatea energetică a țării noastre.  alianța Solară Internațională a fost fondată în marja COP21 la Paris grație eforturilor vizionare ale Indiei și Franței, pentru care suntem cu toții recunoscători. Doresc, de asemenea, să îmi exprim aprecierea față de celelalte țări membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii”, a declarat Iohannis  în cadrul evenimentului care a marcat intrarea României în Alianța Solară Internațională, la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

El s-a declarat convins că, prin aderarea la Alianța Solară Internațională, România va avea o cooperare mai largă și mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianței, precum și cu alte țări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

„România intenționează să contribuie la lanțurile valorice globale ale energiei solare și să își sporească competitivitatea în această industrie prin valorificarea capacităților actuale de manufactură ale României în produse conexe. Cetățenii României sunt deschiși și susțin noile tehnologii de generare a electricității. Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawați de surse de energie distribuită conectate la rețea, majoritatea covârșitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. În plus, România găzduiește la Constanța cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România și din străinătate, toți lucrând în industriile eoliană și solară, inclusiv foști mineri. De asemenea, intenționăm să deschidem noi centre de formare și să le punem la dispoziția cursanților din țările în curs de dezvoltare. Vă încurajez să lucrăm împreună și să învățăm unii din experiențele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianța Solară Internațională constituie o platformă excelentă în acest sens”, a mai declarat șeful statului român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Mon
7
Tue
8
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău