Președintele Iohannis face lumină în cazul dronei ruse care a „lovit” România: Nu a existat niciun UAV căzut pe teritoriul României

  • 05 Septembrie 2023 18:31
Președintele Iohannis face lumină în cazul dronei ruse care a „lovit” România: Nu a existat niciun UAV căzut pe teritoriul României

Nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România, a afirmat, marți, la Cincu, președintele Klaus Iohannis, scrie defenseromania.ro.

"Dacă președintele țării spune asta, eu cred", a precizat premierul luxemburghez Xavier Bettel, prezent la conferința de presă comună cu șeful statului român.

„Pot să liniștesc populatia. Nu a existat nimic care să fi ajuns în România. Da, suntem îngrijorați pentru că aceste atacuri au loc la o distanță foarte mica de granița României”, a precizat președintele Iohannis care a subliniat categoric că teritoriul României nu a fost lovit de nicio dronă rusească.

„Mi-a confirmat Ministrul Apărării ca au fost atacuri și la 800 de metri de granița noastră. Suntem atenți, dar suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a mai precizat președintele României.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a infirmat, luni, "în mod categoric" informațiile din spațiul public cu privire la o "așa-zisă situație apărută în cursul nopții de duminică spre luni, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României".

MApN subliniază că structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale "au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre".

Ucraina continuă să susțină că o dronă rusească a lovit teritoriul României

Pe de altă parte Ucraina continuă să afirme că o dronă kamikaze rusă de tip Shahed a lovit teritoriul României în timpul atacului de la Portul Izmail de pe partea ucraineană a Dunării.

Ieri, șefa centrului de presă al trupelor din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că partea ucraineană a informat deja România despre căderea și explozia unor drone rusești pe teritoriul statului român, în timpul atacului din noaptea de duminică spre luni. 

"Inamicul, cunoscând acest lucru, a folosit în mod repetat particularitatea geografică a acestei regiuni, direcționând dronele exact cât mai aproape de granița de stat", a remarcat reprezentanta armatei ucrainene, citată de Rador. Potrivit Nataliei Humeniuk, distanța în zona respectivă este atât de mică, încât o eroare a proiectilului - dronă kamikaze - precum și misiunea de atac a acesteia și consecințele aferente pot amenința cu adevărat țara vecină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău