Președintele Indoneziei anunță amplasamentul viitoarei capitale, pe insula Borneo

  • 26 August 2019 13:49
Președintele Indoneziei anunță amplasamentul viitoarei capitale, pe insula Borneo

Președintele indonezian Joko Widodo a dezvăluit luni amplasamentul viitoarei capitale, ce va fi ridicată în partea indoneziană a insulei Borneo, în provincia Kalimantanul de Est, pentru a lua locul Jakartei, o metropolă supraaglomerată, poluată și care se scufundă încet, situată pe coasta de nord a insulei Java, transmite Reuters.

Președintele Widodo a subliniat că este urgentă începerea planurilor de relocare, deși mutarea instituțiilor guvernamentale nu va avea loc înainte de 2024.

Noua capitală, al cărei nume nu a fost încă ales, va fi amplasată nu departe de actualul Samarinda City și de orașul-port Balikpapan, important pentru transportul de cărbune și țiței.

'Este un loc strategic în centrul Indoneziei, aproape de o zonă urbană în creștere', a explicat Widodo într-o conferință de presă la palatul de stat din Jakarta.

Mutarea capitalei va costa 466 miliarde de rupii (32,79 miliarde de dolari), din care statul va contribui cu 19%, restul urmând să provină din parteneriat public-privat și din investiții private, a precizat Widodo. În costul total intră construirea noilor clădiri guvernamentale și a locuințelor pentru circa 1,5 milioane de funcționari publici.

Activiști de mediu au exprimat temeri că lucrările la noua capitală ar putea pune în pericol habitatul unor specii amenințate precum urangutanul, ursul soare și maimuța cu trompă.

Jakarta, o conurbație cu 30 milioane de locuitori și unul din orașele cele mai aglomerate din lume, este frecvent amenințată de inundații, iar cartiere întregi de-a lungul coastei nordice se scufundă sub nivelul mării din cauza extragerii apei freatice de către milioane de rezidenți.

Președintele Widodo a mai explicat că presiunea asupra actualei capitale și a insulei Java este deja prea mare, insula fiind locuită de 54% din populația de 260 milioane de persoane a țării și generând 58% din PIB.

Guvernul va prezenta un proiect de lege, însoțit de un studiu de fezabilitate, în parlament pentru a obține aprobarea acestuia pentru noua capitală, a mai declarat președintele.

Ministrul planificării, Bambang Brodjonegoro, a precizat că achiziționarea terenurilor va începe în 2020.

Indonezia nu este prima țară din Asia de Sud-Est care își mută capitala. În 2005, regimul militar din Myanmar a transferat capitala la Naypyidaw, oraș situat la 320 km distanță de capitala din perioada colonială, Yangon. În anii 1990, liderul malaezian Mahathir Mohamad a construit o capitală administrativă la Putrajaya, la 33 km de Kuala Lumpur. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău