Igor Dodon va merge luni la Baza militară de instruire a Armatei Naționale de la Bulboaca

  • 13 August 2017 20:41
Igor Dodon va merge luni la Baza militară de instruire a Armatei Naționale de la Bulboaca

Președintele Republii Moldova Igor Dodon va merge luni la Baza militară de instruire a Armatei Naționale de la Bulboaca, pentru a vedea ce lucrări de modernizare sunt realizate pe poligon cu suportul financiar al Statelor Unite.

Un anunț în acest sens a fost publicat de Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, lăsând să se înțeleagă că ar putea face uz de calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate pentru a bloca și această cale de colaborare dintre SUA și R.Moldova. 

Vizita lui Igor Dodon la Baza Militară de instruire de la Bulboaca survine după ce în publicația rusă Russia Today, care face parte din aparatul de propagandă al Kremlinului, a publicat la rubrica Exclusiv un material amplu cu titlul „Odată la Bulboaca: SUA vor construi noi edificii la o bază militară din Moldova”. Fără să prezinte dovezi ale afirmațiilor sale, autorul speculează cu unele date, lăsând să se înțeleagă că NATO și SUA pregătesc militarii moldoveni pentru un viitor război în regiunea transnistreană. Russia Today susține că „Forțele Navale ale Statelor Unite sunt în căutarea antreprenorilor pentru construcția unor edificii militare la Baza de instruire militară a Armatei Naționale de la Bulboaca”, iar autorul menționează că „baza militară se află la câteva zeci de kilometri de Tiraspol”. În legătură cu această știre, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat recent persoană indezirabilă în Republica Moldova, a încearcat să strecoare ideea că SUA ar intenționa să pregătească diversioniști și trupe cu destinație specială, în eventualitatea unui nou conflict militar în Transnistria.

În urma apariției acestor informații, Ministerului Apărării respinge acuzațiile și precizează că Republica Moldova este partener în cadrul Inițiativei Globale pentru Operațiuni de Menținere a Păcii, program prin care Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naționale care participă în operațiuni internaționale de menținere a păcii cu mandat ONU. Aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului, așa cum se sugerează în articol”, precizează Ministerul Apărării.

În cadrul unei vizite pe care a făcut-o, joi, pe poligonul de la Bulboaca, ambasadorul Statelor Unite, James Pettit, a respins și el speculațiile vehiculate în special de presa rusă care susțin că americanii i-ar pregăti pe militarii moldoveni în eventualitatea reizbucnirii unui conflict armat cu regimul separatist de la Tiraspol.

La rândul său, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, condamnă intenția lui Igor Dodon, de a obtura finanțarea derulată de SUA la Bulboaca, în cadrul programului - Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținerea a Păcii, asociind-o acțiunilor sale care ar fi dus la sistarea unui ajutor în valoare de 12,7 milioane de dolari, derulat de SUA prin intermediul programului Foreign Military Financing. Anatol Șalaru acuză, de asemenea, Guvernul și Parlamentul, care prin inacțiune ar da dovadă de o „colaborare mult mai profundă decât simpla coabitare Plahotniuc-Dodon prin expresiile politice PD și PSRM”.

„Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova au tolerat nepermis de mult acțiunile lui Igor Dodon împotriva sitemului național de securitate al Republicii Moldova. Acțiunile lui Igor Dodon nu sunt simple gafe generate de incompetență și anti-euroatlantism ci se circumscriu unui proiect dirijat de Federația Rusă, având ca scop îndepărtarea graduală a Republici Moldova de partenerii euro-atlantici”, subliniază fostul ministru al Apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău