Președintele Igor Dodon este convins că poporul ar putea răsturna guvernarea prin violenţă

  • 12 Septembrie 2017 13:10
Președintele Igor Dodon este convins că poporul ar putea răsturna guvernarea prin violenţă

Preşedintele Igor Dodon este convins că poporul ar putea răsturna guvernarea prin violenţă. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru publicaţia rusă "Argumentî i factî", transmite INFOTAG.

"Această guvernare poate fi răsturnată cu forţa, poporul ar putea recurge la aceasta, sunt sigur. Vor ieşi la îndemnul preşedintelui sau vor ieşi singuri. În orice caz, preşedintele va fi alături, pentru că el reprezintă interesele poporului. Unica mea temere de ce nu am făcut-o până acum şi vom fi foarte prudenţi când vom lua o asemenea decizie este că nu vreau ca la noi să se repete scenariul ucrainean", a spus Dodon.

În opinia sa, în Moldova se dezvoltă o situaţie explozivă, "deoarece, pe de o parte, avem instabilitatea în Ucraina, iar pe de altă parte - România, care are ambiţii uriaşe pentru teritoriul nostru".

"Dacă, Doamne fereşte, situaţia se va destabiliza - şi sunt din cei care doresc un astfel de scenariu, în primul rând, este vorba de unele capete fierbinţi de peste ocean (nu am în vedere conducerea SUA, pentru că ei spun în mod oficial o altă poveste, dar sunt acolo nişte vulturi care sunt dispuşi să creeze aici un alt punct fierbinte), vor încerca să-i facă probleme Rusiei, aici, în Moldova. Dar nu vrem să fim carne de tun pentru rezolvarea intereselor geopolitice ale americanilor sau ale altcuiva. Sunt sigur că Rusia nu are nevoie de aceasta, la fel ca şi Uniunea Europeană, care nicidecum nu are nevoie de o nouă durere de cap lângă frontieră. Dar sunt din cei care au nevoie de aşa ceva. De aceea, sunt foarte precaut referitor la rezolvarea problemei cu forţa", a spus Preşedintele.

El a subliniat că va scoate oamenii pe piaţă şi va convoca Marea Adunare Naţională numai dacă guvernarea va încerca să declanşeze un război pe Nistru sau să-l răstoarne pe Preşedinte prin modalităţi ilegale.

"Pentru că Preşedintele în persoana mea este acum singura piedică care nu permite declanşarea unui război sau intrarea în NATO. Toate aceste încercările eu le blochez şi le voi bloca, pentru că aşa prevede împuternicirile constituţionale ale comandantului suprem. Consider că militarii moldoveni nu trebuie să participe la exerciţiile NATO, pentru că suntem o ţară neutră", a remarcat Dodon.

El consideră că Partidul Socialiştilor "are la dispoziţie un an pentru a câştiga alegerile parlamentare şi pentru a schimba situaţia în direcţia cea bună".

"Nici măcar nu vreau să iau în considerare opţiunea de înfrângere. Pentru că nu este vorba numai de înfrângerea politicianului Dodon, căci eu sunt economist, sunt încă tânăr, am doar 42 de ani, îmi voi găsi un loc de muncă. Dar pierderea în acest joc va fi o pierdere a statului moldovenesc. Vom pierde ţara. Prin urmare, îmi investesc toată puterea în viitoarea victorie şi cred că vom reuşi", a spus Dodon.

Potrivit lui, din 2009 până în 2016, "Moldova a avut o politică evident proeuropeană şi antirusească".

"Nu sunt împotriva acţiunilor proeuropene, ci categoric împotriva celor antiruseşti. Din anul 2016, una dintre sarcinile mele principale a fost să echilibrez politica externă şi să restabilesc dialogul, parteneriatul cu Rusia. Pentru că, în opinia mea, Guvernul s-a grăbit cu semnarea Acordului de Asociere cu UE în 2014, a fost o mare greşeală. În rezultat, am pierdut foarte mult, Moldova şi-a redus de două ori exporturile pe piaţa rusă. Şi oamenii au simţit acest lucru pe ei înşişi", a spus Dodon.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
25 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:73 %
Vint:2,1 m/s
Vin
22 °C
Sâm
23 °C
Dum
22 °C
Lun
23 °C
Mar
23 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3739 -0.1752
USD 16.6707 -0.0115
RON 4.1617 -0.0347
UAH 0.6322 -0.0033
RUB 0.2644 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău