Președintele Igor Dodon este convins că poporul ar putea răsturna guvernarea prin violență

  • 12 Septembrie 2017 13:10
Președintele Igor Dodon este convins că poporul ar putea răsturna guvernarea prin violență

Președintele Igor Dodon este convins că poporul ar putea răsturna guvernarea prin violență. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru publicația rusă "Argumentî i factî", transmite INFOTAG.

"Această guvernare poate fi răsturnată cu forța, poporul ar putea recurge la aceasta, sunt sigur. Vor ieși la îndemnul președintelui sau vor ieși singuri. În orice caz, președintele va fi alături, pentru că el reprezintă interesele poporului. Unica mea temere de ce nu am făcut-o până acum și vom fi foarte prudenți când vom lua o asemenea decizie este că nu vreau ca la noi să se repete scenariul ucrainean", a spus Dodon.

În opinia sa, în Moldova se dezvoltă o situație explozivă, "deoarece, pe de o parte, avem instabilitatea în Ucraina, iar pe de altă parte - România, care are ambiții uriașe pentru teritoriul nostru".

"Dacă, Doamne ferește, situația se va destabiliza - și sunt din cei care doresc un astfel de scenariu, în primul rând, este vorba de unele capete fierbinți de peste ocean (nu am în vedere conducerea SUA, pentru că ei spun în mod oficial o altă poveste, dar sunt acolo niște vulturi care sunt dispuși să creeze aici un alt punct fierbinte), vor încerca să-i facă probleme Rusiei, aici, în Moldova. Dar nu vrem să fim carne de tun pentru rezolvarea intereselor geopolitice ale americanilor sau ale altcuiva. Sunt sigur că Rusia nu are nevoie de aceasta, la fel ca și Uniunea Europeană, care nicidecum nu are nevoie de o nouă durere de cap lângă frontieră. Dar sunt din cei care au nevoie de așa ceva. De aceea, sunt foarte precaut referitor la rezolvarea problemei cu forța", a spus Președintele.

El a subliniat că va scoate oamenii pe piață și va convoca Marea Adunare Națională numai dacă guvernarea va încerca să declanșeze un război pe Nistru sau să-l răstoarne pe Președinte prin modalități ilegale.

"Pentru că Președintele în persoana mea este acum singura piedică care nu permite declanșarea unui război sau intrarea în NATO. Toate aceste încercările eu le blochez și le voi bloca, pentru că așa prevede împuternicirile constituționale ale comandantului suprem. Consider că militarii moldoveni nu trebuie să participe la exercițiile NATO, pentru că suntem o țară neutră", a remarcat Dodon.

El consideră că Partidul Socialiștilor "are la dispoziție un an pentru a câștiga alegerile parlamentare și pentru a schimba situația în direcția cea bună".

"Nici măcar nu vreau să iau în considerare opțiunea de înfrângere. Pentru că nu este vorba numai de înfrângerea politicianului Dodon, căci eu sunt economist, sunt încă tânăr, am doar 42 de ani, îmi voi găsi un loc de muncă. Dar pierderea în acest joc va fi o pierdere a statului moldovenesc. Vom pierde țara. Prin urmare, îmi investesc toată puterea în viitoarea victorie și cred că vom reuși", a spus Dodon.

Potrivit lui, din 2009 până în 2016, "Moldova a avut o politică evident proeuropeană și antirusească".

"Nu sunt împotriva acțiunilor proeuropene, ci categoric împotriva celor antirusești. Din anul 2016, una dintre sarcinile mele principale a fost să echilibrez politica externă și să restabilesc dialogul, parteneriatul cu Rusia. Pentru că, în opinia mea, Guvernul s-a grăbit cu semnarea Acordului de Asociere cu UE în 2014, a fost o mare greșeală. În rezultat, am pierdut foarte mult, Moldova și-a redus de două ori exporturile pe piața rusă. Și oamenii au simțit acest lucru pe ei înșiși", a spus Dodon.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău