Președintele Igor Dodon a ținut un discurs la Summitul OCEMN de la Istanbul

  • 22 Mai 2017 13:38
Președintele Igor Dodon a ținut un discurs la Summitul OCEMN de la Istanbul 
facebook.com

„Prin intensificarea și aprofundarea legăturilor economice între țările membre ale Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, precum și cu alte entități internaționale, cu certitudine, vom putea obține performanțe în domeniu, în beneficiul țărilor și popoarelor noastre”.

 Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon în cadrul Summitului aniversar al OCEMN, care are loc luni, 22 mai, la Istanbul, transmite IPN.

„Apreciem înalt eforturile și rezultatele activității colegilor noștri din Turcia care au elaborat și au implementat o agendă serioasă și consecventă în perioada în care Republica Turcia a deținut Președinția Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, în primul semestru al anului 2017. Republica Moldova consideră mandatul Turciei în cadrul OCEMN drept unul de succes”, a spus șeful statului.

Igor Dodon a menționat că Republica Moldova acordă importanță deosebită participării la OCEMN, în special pe dimensiuni cum ar fi comerțul, transportul, energetica, educația, cultura, știința, combaterea terorismului și a traficului de ființe umane. 

„Spațiul comercial al țărilor membre ale OCEMN are o importanță majoră pentru dezvoltarea comerțului exterior al Republicii Moldova. Exporturile din Moldova către aceste țări au constituit în anul 2016 circa 48% din totalul exporturilor moldovenești, iar importurile au însumat circa 46%”, a remarcat președintele Dodon.

Șeful statului a mai spus că merită susținută ideea elaborării unor mecanisme practice în vederea eliminării barierelor netarifare pentru comerț și simplificării procedurilor de trecere a frontierelor în regiune. În opinia sa, este justă implicarea în această activitate a comunităților de afaceri din țările membre. Potrivit lui, Republica Moldova este interesată în continuarea cooperării în domeniul transporturilor, precum și în inițierea unor proiecte cum ar fi BSEC Permit System, Black Sea Ring Highway și Motorways of the Sea.

Organizația Cooperării Economice a Mării Negre marchează în acest an 25 de ani de la constituire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău