Președintele Germaniei cere Coreei de Nord să înceteze testele cu rachete

  • 04 Noiembrie 2022 17:00
Președintele Germaniei cere Coreei de Nord să înceteze testele cu rachete

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a condamnat vineri testele recente cu rachete ale Coreei de Nord și a cerut conducerii de la Phenian să înceteze imediat lansările, transmite dpa.

De la începutul anului, a fost observată o serie fără precedent de teste nord-coreene, a afirmat șeful statului german după discuții la Seul cu omologul său sud-coreean, Yoon Suk Yeol.

Aflat într-o vizită oficială în Coreea de Sud, Steinmeier a apreciat că numărul mare de lansări de rachete din ultimele zile a agravat situația și că "escaladarea este inacceptabilă, iar singurul răspunzător este regimul de la Phenian".

Conform surselor de la Seul, Coreea de Nord a lansat miercuri peste 20 de rachete către apele internaționale. Una dintre arme ar putea fi o rachetă cu capacitate nucleară și rază de acțiune de câteva mii de kilometri, au arătat sud-coreenii, transmite Agerpres.

Președintele Germaniei a susținut că testele recente "încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și periclitează securitatea internațională". El a cerut Phenianului "să implementeze în întregime deciziile Consiliului" și să înceapă "negocieri serioase" privind renunțarea la programul nord-coreean de înarmare cu rachete nucleare.

Steinmeier a exprimat respectul țării sale pentru eforturile neobosite ale Coreei de Sud de a relua negocierile pentru denuclearizarea Coreei de Nord și a asigurat conducerea de la Seul că Germania sprijină acest proces.

Consiliul de Securitate al ONU urma să dezbată vineri problema testelor cu rachete efectuate de nord-coreeni de la sfârșitul lui septembrie, în ciuda criticilor internaționale.

Tot vineri, Coreea de Sud a ridicat în aer peste 80 de avioane de luptă, ca măsură de precauție după ce a detectat exerciții aeriene cu peste 180 de aeronave în Coreea de Nord. Până după-amiaza nu se raportase nicio încălcare a frontierei intercoreene.

La Seul, Steinmeier - împreună cu soția lui, Elke Buedenbender - a adus un omagiu celor peste 150 de victime ale busculadei gigantice de Halloween, din capitala sud-coreeană. El a transmis "compasiunea din inimă" a concetățenilor săi și a depus crizanteme albe la memorialul oficial, unde a ținut un moment de reculegere și a semnat în cartea de condoleanțe.

"Suntem îndoliați alături de poporul coreean. Gândurile noastre sunt alături de el. Prietenia nu se arată doar în vremurile bune, ci și în cele triste. Iar aceasta se referă la prietenia dintre Germania și Coreea. Suntem alături de Coreea în acest ceas trist", a spus președintele.

În timpul petrecerilor de Halloween din cartierul Itaewon din Seul, mulțimea înghesuită pe o stradă laterală îngustă s-a călcat în picioare, iar mulți oameni au murit striviți. Nu este clar cum s-a declanșat tragedia, dar agenția de presă Yonhap a consemnat zvonuri despre o panică în masă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău