Președintele Germaniei a primit o primă doză de vaccin AstraZeneca

  • 01 Aprilie 2021 15:19
Președintele Germaniei a primit o primă doză de vaccin AstraZeneca

Președintele german Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 65 de ani, a primit joi o primă doză din vaccinul de la AstraZeneca împotriva COVID-19, în conformitate cu recenta decizie a Germaniei de a rezerva acest ser pentru persoanele de peste 60 de ani, a informat biroul șefului statului, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Suntem încrezători în vaccinurile aprobate în Germania (...) Vaccinarea este etapa crucială pentru a ieși din pandemie. Profitați de oportunitățile care apar. Faceți la fel!", a cerut Steinmeier într-un comunicat.

Anunțul survine într-un moment în care autoritățile germane încearcă să ofere asigurări în privința siguranței acestui vaccin.

Marți, guvernul și-a schimbat recomandarea și a decis să nu utilizeze acest vaccin la persoanele sub 60 de ani din cauza apariției unor cazuri rare de tromboză.

"Vaccinarea este calea pentru ieșirea (din restricțiile impuse), însă acest drum este încă lung", a atras atenția joi într-o conferință de presă ministrul Sănătății, Jens Spahn.

El a spus că vaccinul de la AstraZeneca este "esențial" pentru a reuși și că noua recomandare nu reduce interesul pentru acest ser deoarece "Germania este una dintre țările cu numeroase persoane în vârstă".

Acestea se pot vaccina acum mai rapid, a afirmat ministrul.

Vaccinul de la AstraZeneca este înconjurat de suspiciuni în mai multe țări după zeci de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, în special la femei tinere sau de vârstă medie.

Germania a urmat exemplul altor țări, care au decis deja să suspende vaccinarea cu acest ser a persoanelor tinere, printre care Suedia, Finlanda, Islanda, Franța sau Canada.

Cu toate acestea, Spahn, 40 de ani, a dorit să dea noi asigurări, astfel că a spus că ar accepta să se vaccineze "fără ezitare" cu o doză de la AstraZeneca, dar când îi va veni rândul.

"Există situații unde riscul de tromboză este prezent", a adăugat el. În aceste cazuri, este logic să fie folosit "un alt vaccin".

El nu a dorit totuși să comenteze decizia ministrului de Interne, Horst Seehofer, în vârstă de 71 de ani, care a declarat pentru cotidianul Bild că nu vrea să se vaccineze cu AstraZeneca.

Până la 1 aprilie, circa 11,6% din populația Germaniei a primit cel puțin o doză cu unul din cele trei vaccinuri autorizate în țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău