Președintele german recunoaște și laudă contribuția migranților la dezvoltarea societății germane. „Trebuie să protejăm toți oamenii"

  • 10 Septembrie 19:29
Președintele german recunoaște și laudă contribuția migranților la dezvoltarea societății germane. „Trebuie să protejăm toți oamenii

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a lăudat vineri contribuția comunităților de imigranți la dezvoltarea economiei și a societății din țara sa, informează DPA.

„Nu doar miracolul economic german a fost și încă este sprijinit în mare măsură de italieni, greci, spanioli și turci, dar și dezvoltarea acestei societăți germane”, a declarat Steinmeier într-o ceremonie la Berlin consacrată marcării a 60 de ani de la semnarea cu Turcia a acordului de recrutare a forței de muncă, potrivit Agerpres.

Președintele a mulțumit imigranților turci care au ajuns în Germania în anii ‘60 și au contribuit la creșterea economică a țării și transformarea acesteia într-o societate bogată și diversă din punct de vedere cultural. 

„Germania, care a devenit mai deschisă, diversă, solidă economic și o societate prosperă, are multe motive pentru a le mulțumi lucrătorilor imigranți și descendenților lor”, a spus șeful statului german, adăugând că „oamenii care au venit la acea vreme în Germania, împreună cu copiii lor și nepoții lor, fac parte din ceea ce este azi Germania. Pur și simplu nu-mi pot imagina o Germanie fără ei pe viitor”.

„Imigranții, copiii și nepoții lor lucrează astăzi nu numai în fabricile germane, ci și în unități de cercetare. Printre aceștia se numără artiști și muzicieni, antreprenori și dezvoltatori de vaccinuri, judecători și procurori publici, parlamentari, secretari de stat sau miniștri”, a punctat președintele german, confrom platformei de știri din Turcia, Daily Sabah. 

De asemenea, președintele Germaniei a criticat faptul că oportunitățile în educație și societate pentru copiii imigranților continuă să fie mai puține decât pentru ceilalți și că încă sunt unele prejudecăți în domeniile recrutării forței de muncă și spațiilor de locuit, care trebuie să dispară.

Frank-Walter Steinmeier a remarcat, totodată, că în țara sa există prejudecăți cu privire la islam și a lansat astfel un apel la pregătirea imamilor în Germania. „Musulmanilor ar trebui să li se permită să-și trăiască credința în toată diversitatea sa în inima societății noastre, împreună cu democrația și nu împotriva ei”, a transmis Steinmeier. 

Steinmeier și-a exprimat regretul pentru continuarea atacurilor xenofobe și a infracțiunilor de ură care vizează persoanele cu origini migratorii. „Sunt îngrozit că persoanele de culoare, care vorbesc o limbă difertă sau care au o altă religie sunt și astăzi în continuare ținta campaniilor de ură”, a spus președintele Germaniei, avertizând că propaganda de extremă dreaptă de pe internet duce adesea la violență. Legat de această temă, Frank-Walter Steinmeier a mai punctat că germanii nu trebuie să adere la „xenofobie”, transmițând că autoritățile nu vor tolera niciodată ura față de alți oameni în Germania.

În fața comunității turce din Germania, Steinmeier a spus că au fost necesari mulți ani pentru ca germanii să recunoască faptul că Germania este o țară alcătuită și din imigranți, adăugând și că, timp de mulți ani, autoritățile au neglijat politicile de integrare a imigranților.

În același timp, șeful statului german a subliniat că Germania are încă nevoie de migranți profesioniști pentru a rămâne o țară competitivă și pentru a-și asigura creșterea economică și bunăstarea societală.

În prezent, Germania are o comunitate turcă de aproximativ trei milioane de oameni, dintre care mulți sunt copiii sau nepoții muncitorilor care au imigrat în țară în anii ‘60, ca parte a acordului de muncă semnat între cele două țări în 1961.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,43
Ploaie ușoară
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău