Președintele francez promite că va face maximum posibil pentru a evita o escaladare militară între Iran și SUA

  • 27 Iunie 2019 15:57
Președintele francez promite că va face maximum posibil pentru a evita o escaladare militară între Iran și SUA

Președintele francez Emmanuel Macron a promis joi, de la Tokyo, că va face maximum posibil în următoarele zile pentru "a evita o escaladare militară" a tensiunilor dintre Iran și SUA, informează AFP.

"Vom face maximum" posibil pentru ca "nimeni să nu comită ireparabilul", a declarat Macron în fața presei, în a doua zi a vizitei sale în Japonia. "Este esențial astăzi ca toți actorii (de pe scena internațională) să reducă tensiunea", a adăugat el.

Macron a precizat că va vorbi despre aceasta la Osaka, în cadrul summitului G20, cu președintele american Donald Trump, ca să se facă totul "pentru a evita o escaladare de tip militar".

Trump a evocat miercuri posibilitatea unui război împotriva Iranului, "care nu va dura foarte mult", afirmații care au sunat ca un nou avertisment la adresa Teheranului.

"Nu există război scurt (...) când e un război știi când acesta începe, însă arareori știi și când aceasta se termină", a comentat Macron în fața presei.

Totodată, potrivit lui Macron, trebuie "menținută presiunea" asupra Iranului, inclusiv din partea țărilor europene semnatare ale acordului cu privire la programul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015. "Am discutat cu președintele (iranian Hassan) Rouhani (marți la telefon) pentru a-i spune că orice retragere din acordul asupra programului nuclear ar fi o eroare și orice semnal în acest sens ar fi o eroare", a declarat președintele francez.

"Riscul este ca Iranul să iasă din acord. Și ca membrii comunității internaționale să nu mai poată urmări activitățile de îmbogățire" a uraniului, a subliniat Macron.

El a precizat că, potrivit informațiilor de care dispun autoritățile franceze, drona americană doborâtă la 20 iunie de Iran "se afla în zona internațională" și nu deasupra teritoriului iranian, după cum a afirmat Teheranul.

Dimpotrivă, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a declarat marți că drona americană a fost doborâtă în spațiul aerian iranian și nu în spațiul aerian internațional, după cum asigură Washingtonul.

Macron a reafirmat că împărtășește cu SUA același "obiectiv strategic", acela ca Iranul "să nu se poată dota cu arme nucleare".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău