Președintele francez, Emmanuel Macron, invită Europa la dialog cu Rusia

  • 01 Noiembrie 2017 15:55
Președintele francez, Emmanuel Macron, invită Europa la dialog cu Rusia

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat îngrijorarea față de derivele „autoritare” ale anumitor membri ai Consiliului Europei (CoE), referindu-se între altele la Rusia și Turcia, dar s-a pronunțat mai degrabă pentru o menținere a dialogului decât pentru o politică a sancționării, pe care o consideră ineficientă, relatează news.ro

Președintele francez a făcut aceste declarații, la Strasbourg, în fața judecătorilor Curții Europene a Dreptuilor Omului (CEDO) și reprezentanților permanenți ai celor 47 de state membre CoE.

„Ne aflăm în prezent într-o situație în care mai multe state membre nu respectă în mod evident, prevederile însele ale Convenției (europene a drepturilor omului). În Turcia, în Rusia, ca să cităm doar aceste state, dar ele nu sunt singurele, acest risc s-a adeverit”, a declarat șeful statului francez.

„Asistăm la întoarcerea în forță a regimurilor autoritare sau a unei fascinații, în numeroase locuri europene, față de democrațiile iliberale”, a adăugat el, apreciind că este vorba despre o situație care „poate să ne slăbească colectiv”.

Rusia - după ce a promulgat, în decembrie 2016, o lege care-i permite Curții ei Constituționale să anuleze hotărârile CEDO - și-a suspendat în iunie contribuția la bugetul CoE, ca reacție față de o atitudine pe care o denunță antirusă a Adunării Parlamentare a CoE (APCE).

Adunarea a suspendat dreptul de vot al delegației ruse în aprilie 2014, ca sancțiune față de aprobarea de către Parlamemtul rus a anexării Crimeei.

Excesele stării de urgență proclamate în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 amenință, la rândul lor, CEDO cu un aflux de mii de plângeri care o pot paraliza.

În fața acestor evoluții, Emmanuel Macron și-a exprimat credința în apartenența istorică a celor două țări la familia europeană și lîn universalitatea drepturilor omului.

”Nu servește la nimic excluderea celor care nu respectă în prezent drepturile fundamentale, celor care vor să întoarcă spatele propriei istorii”, a declarat el, îndemnând la o abordare diplomatică și la dialog.

Franța, care va prezida Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei din mai și până în noiembrie 2019, este favorită în vederea găzduirii unui summit al organizației, în cazul în care se conturează un consens între membrii ei, în vederea redefinirii rolului organizației și reafirmării angajamentului democratic al acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău