Președintele francez Emmanuel Macron acuză Rusia de influență jefuitoare în Africa

  • 20 Noiembrie 2022 19:30
Președintele francez Emmanuel Macron acuză Rusia de influență jefuitoare în Africa

Președintele Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda antifranceză în Africa pentru a servi ambițiilor "jefuitoare" în națiunile africane cu probleme, unde Franța a suferit eșecuri militare și o mai mare pierdere de influență în ultimii ani, relatează Agerpres.

Vorbind pe marginea unui summit al națiunilor francofone în Tunisia, Macron a fost rugat să răspundă criticilor că Franța exploatează legăturile istorice economice și politice în fostele sale colonii pentru a servi propriilor interese.

"Această percepție este alimentată de alții, este un proiect politic", a declarat Macron pentru TV5 Monde într-un interviu. "Nu sunt prost, mulți influenceri, uneori vorbind despre programele voastre, sunt plătiți de ruși. Îi cunoaștem", a spus el.

"O serie de puteri, care doresc să-și răspândească influența în Africa, fac asta pentru a răni Franța, pentru a-i răni limba, a semăna îndoieli, dar mai ales să urmărească anumite interese", a adăugat el.

Franța, fostă putere colonială în cea mai mare parte a Africii de Vest și Centrale, are legături militare de lungă durată în Africa francofonă și trupe franceze au fost staționate în Mali timp de un deceniu ca parte a unei operațiuni de combatere a terorismului.

Criticii descriu operațiunea Franței drept un eșec și o acuză pentru destabilizarea în continuare a regiunii.

De asemenea, ea s-a luptat pentru influență cu Rusia în ultimii ani, odată cu desfășurarea unui contractant militar privat Grupul Wagner în mai multe țări, inclusiv în Republica Centrafricană (CAR) și în Mali.

Parisul a trebuit să-și retragă trupele din Mali după ce armata acestei țări africane a ajuns la putere printr-o lovitură de stat în 2020, pe fondul deteriorării relațiilor. Liderii militari au invitat ulterior Grupul Wagner să ajute într-o bătălie lungă de un deceniu împotriva militanților islamiști și au tăiat legăturile cu Franța.

Rusia a declarat că Wagner nu reprezintă nici statul rus și nici nu este plătit de el. Dar UE a impus sancțiuni împotriva Wagner,
acuzându-l că desfășoară operațiuni clandestine în numele guvernului rus.

Anul trecut, într-un raport al Națiunilor Unite se afirma că instructori militari ruși și trupe locale din CAR au vizat civili cu forță excesivă, au ucis fără discriminare, au ocupat școli și jefuit la scară largă.

Kremlinul a declarat că este o minciună că instructori ruși au luat parte la crime sau jafuri în țara bogată în aur și diamante cu 4,7 milioane de locuitori.

Duminică, Macron a spus că comportamentul Rusiei este "jefuitor".

"Ar trebui doar să te uiți la ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc este în desfășurare acolo, când Franța este dată la o parte, este un proiect de jefuire", a declarat Macron.

"El se face cu complicitatea unei junte militare ruse", a adăugat el.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău