Candidații formațiunii politice „Pro România” la europarlamentare declară că vor susține proiectele pentru R. Moldova

  • 02 Mai 2019 16:14
Candidații formațiunii politice „Pro România” la europarlamentare declară că vor susține proiectele pentru R. Moldova

Partidul „Pro România” de la București, condus de Victor Ponta, și-a lansat, astăzi, la Chișinău, platforma electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Candidații Victor Ponta, Iurie Leancă și Corina Crețu declară că, dacă vor ajunge în Parlamentul European, vor susține proiectele pentru R. Moldova și vor insista pentru oferirea de fonduri de pre-aderare pentru Chișinău, relatează Radio Chișinău.

Președintele formațiunii politice „Pro România”, Victor Ponta, susține că reprezentanții partidului său vor face lucruri concrete pentru R. Moldova. El subliniat că un politician din R. Moldova, Iurie Leancă, se va regăsi pe listele partidului la alegerile europarlamentare. Victor Ponta a amintit de proiectele pe care le-a implementat Guvernul României la Chișinău în perioada când acesta a fost premier. 

 Nu vin să cer voturi. Vin să facem lucruri concrete. Cât am fost prim-ministru am tratat Republica Moldova ca o parte care trebuie să aibă aceleași oportunități ca România(…) Pro Româna a trimis pe cineva de aici să reprezinte R. Moldova în Parlamentul European. Nu e vorba neapărat de voturi, dar Iurie Leancă ar putea  sprijini la Bruxelles lucruri concrete: cum se fac procedurile pentru folosirea banilor europeni, cum să prelungim proiectele din România în R. Moldova, cum putem să avem subvenții în agricultură, lucruri concrete, nu vorbe, de care s-a săturat toată lumea. Chiar o să avem pe cineva de aici de la Chișinău pe locuri eligibile.

Întrebat de jurnaliștii de la Chișinău când ar putea exista un răspuns privind deblocarea asistenței macro-financiare europene pentru R. Moldova, el a declarat că un astfel de răspuns ar putea exista în toamnă.

La Chișinău nu aveți deocamdată un Guvern, iar la Bruxelles vor fi alegeri și apoi comisie nouă. Cred că vești bune veți avea abia în toamnă. Practic noile echipe vor reporni partea de asistență.” 

Victor Ponta a comentat și situația politică de la Chișinău, în contextul actualului blocaj politic: „Oricine din Parlamentul  de la Chișinău care creează un Guvern pro-european și pro-România e  foarte bun și cine face un Guvern pro-Rusia e foarte rău”, a declarat fostul premier român.

Candidatul din R. Moldova al formațiunii Pro România la europarlamentare, Iurie Leancă, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că o una dintre priorități este relația cu R. Moldova: 

 Vom avea mai multe priorități: bineînțeles avea o Românie puternică, care să demonstreze unitate la nivel de decizie de interes național . Și pentru mine relația cu R. Moldova, după aderarea la UE și NATO, ar trebui să devină al doilea obiectiv. Să facem așa ca eurodeputații să nu voteze pentru afiliere ideologică. Vom depune toate eforturile ca în rezoluțiile Parlamentului European să oferim această perspectivă europeană pentru RM și vom insista pentru oferirea de fonduri de pre-aderare pentru RM. Vom face tot posibilul ca autostrada Unirii să ajungă până la Chișinău, să construim poduri peste Prut. Vom face tot posibilul ca autostrada Unirii să ajungă până la Chișinău, să construim poduri peste Prut. Acestea sunt prioritățile noastre la Bruxelles.

Pe listele partidului Pro România în alegerile pentru Parlamentul European se regăsește și comisarul european Corina Crețu, precum și fostul premier român  Mihai Tudose.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău