Președintele Finlandei spune că majoritatea finlandezilor vor aderarea la NATO: Nu mai e nevoie de un referendum

  • 03 Aprilie 2022 10:05
Președintele Finlandei spune că majoritatea finlandezilor vor aderarea la NATO: Nu mai e nevoie de un referendum

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, spune că nu este nevoie de organizarea unui referendum pe tema aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică pentru că este clar că majoritatea populației este de acord cu aceasta.

Niinisto a făcut aceste declarații într-un interviu acordat postului public de radio Yle, citat de Agerpres.

„NATO trebuie să știe că există sprijin popular, îl avem deja, după părerea mea”, a spus președintele finlandez într-un interviu acordat în limba suedeză.

Oficialul a spus că, până anul trecut, a avut dubii cu privire la sprijinul public și politic pentru aderarea la NATO, însă că lucrurile s-au schimbat anul acesta, odată cu invazia rusească în Ucraina.

Totuși, Niinisto a subliniat că este important pentru Finlanda să se coordoneze cu Suedia în această chestiune și ca cele două țări să ajungă la aceeași concluzie. El a discutat deja subiectul în mai multe rânduri cu prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson. Urmează și alte discuții pe această temă, a spus el.

Până acum, Niinisto nu a adoptat o atitudine clară cu privire la chestiunea aderării Finlandei la NATO. Potrivit unor sondaje de opinie recente, 62% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării țării lor la NATO. O dezbatere pe aceeași temă are loc și în Suedia.

Finlanda și Suedia nu sunt țări membre ale NATO, dar sunt parteneri apropiați ai alianței militare.

Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, fiind țara din UE cu cea mai lungă graniță cu țara agresoare din conflictul cu Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău