Președintele estonian cere suplimentarea trupelor NATO în țara sa, în contextul creșterii amenințării ruse

  • 13 Ianuarie 2022 18:24
Președintele estonian cere suplimentarea trupelor NATO în țara sa, în contextul creșterii amenințării ruse

Președintele Estoniei a cerut o creștere a efectivelor NATO în această țară, pe fondul creșterii pericolului unei agresiuni ruse asupra flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, relatează joi politico.eu.

După discuțiile avute joi cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Bruxelles, șeful statului estonian Alar Karis a declarat pentru politico.eu că decizia președintelui rus Vladimir Putin de a desfășura masiv trupe la frontiera cu Ucraina constituie un motiv de îngrijorare și că NATO ar trebui să își consolideze cât mai rapid capacitățile defensive, transmite Agerpres.

''Vrem mai multe trupe NATO în Estonia. Doar în scop defensiv, avem nevoie de o prezență puternică pentru a fi siguri că nu vom fi atacați'', a spus el.

Karis a adoptat un ton mai rezervat atunci când a fost întrebat despre probabilitatea ca Rusia să invadeze Estonia. ''Nu știi niciodată. Dacă ne uităm în trecut în istorie există surprize. De fiecare dată când apare o asemenea situație - precum cea actuală din Ucraina - apar astfel de întrebări'', a răspuns el.

De asemenea, șeful statului estonian a confirmat că în martie va avea loc o vizită la nivel înalt în Ucraina și a precizat că în prezent nu există planuri pentru a dialoga cu Putin. Fosta președintă estoniană Kersti Kaljulaid a fost criticată de celelalte țări baltice pentru că a avut întrevederi cu liderul rus la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău