Președintele Elveției va încerca să deblocheze vineri, la Bruxelles, tratatul cu UE

  • 22 Aprilie 2021 15:29
Președintele Elveției va încerca să deblocheze vineri, la Bruxelles, tratatul cu UE

Președintele elvețian Guy Parmelin se va deplasa vineri la Bruxelles pentru o întâlnire cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în legătură cu un tratat blocat care amenință să înghețe relațiile dintre Elveția și cel mai mare partener comercial al său, transmite joi Reuters, citat de Agerpres.

Numeroși lideri ai comunității de afaceri elvețiene dornici să existe în continuare un acces fără probleme la piața Uniunii Europene (UE) doresc un nou tratat, dar opoziția politică față de acesta îi conferă lui Parmelin o mică marjă de negociere pentru a încheia un acord, după ani întregi de tergiversări la Berna.

Guvernul federal elvețian a anunțat că dorește clarificări asupra unor aspecte înainte de a adopta tratatul în noua formă, iar diplomați europeni au lăsat să se înțeleagă că doresc sugestii concrete din partea lui Guy Parmelin.

Acesta a afirmat într-un interviu recent că va încerca să avanseze discuțiile fără a face declarații bombastice. ''Nu voi juca rolul lui Boris Johnson'', a spus președintele elvețian, care a făcut astfel referire la poziția adoptată de premierul britanic în timpul negocierilor privind ieșirea Regatului Unit din UE.

Un nou tratat ar însemna că Elveția adoptă în mod normal regulile pieței unice europene și ar oferi o modalitate mai eficientă de a soluționa disputele. Criticii susțin însă că tratatul ar încălca suveranitatea Elveției atât de mult încât el nu ar supraviețui niciodată unui referendum cu forță juridică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău