Președintele Elveției propune un referendum pentru aderarea țării sale la UE

  • 26 Decembrie 2017 16:20
Președintele Elveției propune un referendum pentru aderarea țării sale la UE

Președintele elvețian, Doris Leuthard, al cărei mandat se încheie la finele acestui an, a propus organizarea unui referendum pentru a clarifica situația relației dintre sa și Uniunea Europeană.

”Trebuie să clarificăm relația noastră cu Europa. Trebuie să știm în ce direcție să mergem”, a spus Leuthard pentru ziarul elvețian SonntagsBlick într-un interviu publicat duminică și citat de Politico Europe.

“Prin urmare, un referendum fundamental ar fi util”, a adăugat aceasta.

Deși nu este stat membru al UE, Elveția face parte din spațiul Schengen și este legată de blocul european prin intermediul a numeroase acorduri bilaterale. 

Bruxelles și Berna se străduiesc să ajungă la o înțelegere globală, dar relația lor a suferit un recul săptămâna trecută când Uniunea Europeană a oferit burselor elvețiene doar un acces limitat.

“Putem consolida cooperarea cu India și China, dar UE rămâne centrală. Avem nevoie de un mecanism și de o relație reglementată cu UE. Acest lucru ar împiedica, de asemenea, jocurile politice la care asistăm în acest moment “, a spus Leuthard.

Un referendum ar reprezenta un risc pentru forțele pro-UE din Elveția. Deși ar putea da un mandat pentru legături mai strânse cu Uniunea Europeană, cel mai mare grup al parlamentului este reprezentat Partidul Popular Elvețian, o formațiune eurosceptică.

Sursa: Calea Europeană

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău