Președintele Egiptului recunoaște, pentru prima dată, că are o strânsă cooperare cu Israelul în peninsula Sinai

  • 07 Ianuarie 2019 14:53
Președintele Egiptului recunoaște, pentru prima dată, că are o strânsă cooperare cu Israelul în peninsula Sinai

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a declarat că armata Egiptului cooperează strâns cu Israelul în operațiuni împotriva militanților din peninsula Sinai, în prima confirmare făcută de către un oficial egiptean de rang înalt pe o temă atât de sensibilă în Egipt, informează luni dpa, citată de Agerpres.

"Forțele aeriene egiptene au uneori nevoie să traverseze frontiera israeliană și din acest motiv avem o serie largă de zone de cooperare cu israelienii", a declarat Al-Sissi într-un interviu difuzat duminică în emisiunea "60 Minutes" de pe postul CBS.

Întrebat dacă aceasta este cea mai profundă și mai apropiată cooperare pe care Egiptul a avut-o vreodată cu Israelul, Sisi a răspuns: "Corect".

Înainte de difuzarea interviului, guvernul egiptean a încercat să oprească difuzarea lui, potrivit postului. "Ambasadorul Egiptului a contactat echipa de la '60 de minute" (de pe CBS) la scurt timp după interviu pentru a-i spune că acesta nu poate fi difuzat', a indicat joi seara canalul CBS pe site-ul său internet.

Întrebat de ce guvernul său nu i-a putut elimina pe teroriști din Sinai primind în fiecare an peste un miliard de dolari ajutor militar din partea SUA, președintele egiptean a răspuns printr-o contra-întrebare: "Și de ce SUA nu i-au eliminat pe teroriști din Afganistan după 17 ani și cheltuind o mie de miliarde de dolari?".

Egiptul se confruntă în ultimul timp cu o creștere a numărului de atacuri asupra forțelor sale de securitate, majoritatea în nordul provinciei Sinai, de când armata l-a înlăturat de la putere, în 2013, pe președintele islamist Mohammed Morsi.

În interviu, Al-Sissi a denunțat raportul Human Rights Watch, potrivit căruia în Egipt ar exista 60.000 de deținuți politici. "Nu știu de unde au scos ei această cifră", a declarat președintele egiptean în fața jurnalistului Scott Pelley care a realizat interviul. "Eu spun că nu sunt deținuți politici în Egipt. Ori de câte ori există o minoritate care încearcă să-și impună ideologia extremistă, trebuie să intervenim, indiferent de numărul lor", a adăugat Al-Sissi.

Fost ministru al apărării, Al-Sissi a venit la putere în 2014, la un an după ce a participat la destituirea de către armată a președintelui islamist Mohamed Morsi.

Organizații din domeniul apărării drepturilor omului acuză cu regularitate regimul Al-Sissi de încălcări grave.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău