Președintele egiptean a promulgat legea antiterorism

  • 17 August 2015 10:25
Președintele egiptean a promulgat legea antiterorism

Legea promulgată la 16 august de Abdel Fattah al-Sisi prevede înființarea unor tribunale speciale pentru persoanele implicate în acte de terorism.

Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a promulgat ieri o lege anti-terorism menită să impulsioneze lupta împotriva militanților islamiști, care de doi ani poartă o campanie sângeroasă împotriva forțelor de securitate. 
 
Legea a fost criticată, însă, de comunitatea internațională, întrucât ar limita și libertatea de exprimare.  
 
Legea promulgată ieri de Abdel Fattah al-Sisi prevede înființarea unor tribunale speciale pentru persoanele implicate în acte de terorism, care riscă pedepse drastice mergând de la 10 ani de închisoare, pentru apartenența la un grup terorist, până la sentința capitală. 
 
Abdel Fattah al-Sisi a anunțat adoptarea unor măsuri legale drastice, după ce procurorul-șef al Egiptului a fost ucis într-un atac cu bombă luna trecută.
 
Legea promulgată ieri a fost criticată, însă, pentru că le oferă imunitate forțelor de ordine care utilizează forța împotriva celor suspectați de terorism, dar și pentru că ar limita libertatea de exprimare - jurnaliștii care ar pune la îndoială varianta autorităților cu privire la atacuri teroriste urmând a fi amendați.
 
Reuters precizează că, inițial, jurnaliștii riscau să fie condamnați la închisoare, însă legea a fost modificată ca urmare a presiunilor comunității internaționale. 
 
Egiptul se confruntă de doi ani cu o insurecție a militanților islamiști, care sunt activi în principal în Peninsula Sinai, din estul țării. Sute de membri ai forțelor de securitate au fost uciși în atacuri ale jihadiștilor, care și-au anunțat apartenența la gruparea Statul Islamic. 
 
Violențele s-au intensificat după ce armata, condusă la vremea respectivă de Abdel Fattah al-Sisi, l-a îndepărtat de la putere pe președintele Muhammad Mursi, în 2013, și a interzis organizația din care făcea parte acesta - Frații Musulmani. 

Frații Musulmani sunt islamiști moderați care neagă legăturile cu grupările jihadiste, însă autoritățile îi acuză de implicare în atacuri teroriste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău