Președintele Dumei de Stat ruse acuză SUA de distrugerea stabilității internaționale
-
22 Februarie 2023 09:50
SUA sunt cele care au distrus arhitectura stabilității internaționale prin faptul că au încetat să-și onoreze angajamentele și au respins propunerile Rusiei cu privire la problemele de securitate globală, a denunțat miercuri, 22 februarie, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de Agerpres.
Duma urmează să se întrunească miercuri în sesiune plenară pentru a examina proiectul de lege trimis în ajun de președintele Vladimir Putin privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul de reducere a armelor strategice New START, așteptându-se să aprobe, fără surprize, această inițiativă.
Putin a prezentat suspendarea acestui tratat istoric de dezarmare nucleară ca pe un avertisment cu privire la Ucraina în discursul său de marți adresat camerelor reunite ale Adunării Federale (parlamentul bicameral rus), în timp ce liderul de la Casă Albă, Joe Biden, a promis că va continua să susțină și să apere Ucraina pe fondul împlinirii peste două zile a unui an de la declanșarea agresiunii ruse împotriva acestei țări.
'Încetând să-și mai respecte obligațiile și respingând propunerile țării noastre în materie de securitate globală, Statele Unite au distrus arhitectura de securitate internațională', a declarat Volodin pe aplicația de mesagerie Telegram. 'Au aruncat lumea într-o stare de conflicte și provocări', susține șeful Dumei, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.
Moscova acuză frecvent Occidentul, cu SUA în frunte, că ar ține ostatică Ucraina, repetând fără a prezenta vreo dovadă că misiunea Rusiei este de a 'demilitariza' și 'denazifica' țara vecină, notează Reuters.
Kievul și liderii occidentali, inclusiv Joe Biden, care a vizitat capitala ucraineană luni, resping această narațiune, considerând-o drept un pretext fără fundament pentru acapararea de noi pământuri de către Rusia, și susțin că trebuie făcut ca Putin să piardă pariul în ce privește invazia.
În discursul despre starea națiunii, președintele rus a ținut să sublinieze totuși că Rusia nu se retrage din tratatul New START, care ar urma să expire în 2026, ci doar își suspendă participarea la acest pact. La câteva ore după discursul său, Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova va respecta plafoanele stabilite în acest tratat de dezarmare nucleară, conform agențiilor oficiale de presă ruse.
MAE mai susține în comunicatul respectiv că Rusia va continua să facă schimb de informații cu privire la testele cu lansări de rachete balistice în conformitate cu acordurile anterioare cu SUA, după cum notează RIA Novosti.
În paralel cu limitarea armelor nucleare, tratatul New START, semnat în 2010, intrat în vigoare în 2011 și prelungit în 2021 cu cinci ani, prevede inspecții reciproce extinse la siturile nucleare din cele două țări.
Putin a declarat marți că Rusia ar trebui să fie pregătită să reia testele cu arme nucleare în cazul în care SUA ar face așa ceva, o decizie care ar pune capăt interdicției globale privind astfel de teste, în vigoare încă din perioada Războiului Rece, comentează observatori internaționali.
Într-o primă reacție, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei și SUA să reia imediat dialogul, întrucât o 'lume fără controlul armelor nucleare este mai periculoasă și mai instabilă'.