Președintele Dodon, lipsit de un șir de competențe, chiar în prima zi a mandatului său

  • 23 Decembrie 2016 16:34
Președintele Dodon, lipsit de un șir de competențe, chiar în prima zi a mandatului său

Un șir de amendamente care limitează competențele președintelui Republicii Moldova în domeniul securității naționale au intrat în vigoare chiar în ziua învestirii în funcție a noului șef al statului, Igor Dodon. Modificările respective au fost adoptate în Parlament săptămâna trecută și au intrat în vigoare astăzi, pe 23 decembrie, fiind publicate în Monitorul Oficial, relatează INFOTAG.

Conform acestor modificări, șeful statului este lipsit de dreptul de a aproba componența Consiliul Suprem de Securitate (CSS).

Modificările aplicate fixează prezența în componența CSS a președintelui Parlamentului, premierului, președintelui comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, ministrului Afacerilor Interne, directorului Serviciului Informații și Securitate, procurorului general și a guvernatorului Băncii Naționale.

Președinte al CSS urmează să fie șeful statului.

Anterior, componența numerică și nominală, atribuțiile și programul de lucru al CSS erau aprobate de președintele Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, președintele Nicolae Timofti a prezidat ultima ședință a CSS în vechea sa componență. În perioada mandatului său, el a convocat 18 ședințe ale CSS. În această perioadă componența CSS s-a schimbat în funcție de componența coaliției de guvernare. În special, membri ai CSS au fost liderii partidelor care fac parte din coaliția de guvernare.

Tot vineri au fost publicate amendamentele conform cărora Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS) trece în subordinea Guvernului. Astfel, prim-ministrul a obținut prerogativa de dispune acordarea protecției demnitarilor sau membrilor familiilor acestora, la solicitarea scrisă a instituțiilor interesate sau din inițiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informații despre organizarea de acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea lor.

Potrivit documentului, Serviciul este condus de un director, numit și eliberat din funcție de Guvern, la propunerea premierului.

De asemenea, lista sediilor de lucru, a reședințelor și obiectelor aflate în paza Serviciului este stabilită prin hotărâre de Guvern. Colegiul Serviciului este compus din 11 membri. Componența Colegiului se aprobă, la fel, prin hotărâre de Guvern.

Anterior, SPPS era subordonat Președintelui, iar dispozițiile enumerate mai sus îi reveneau, de asemenea, șefului statului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,17 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău