Președintele din Honduras ar fi primit milioane de dolari de la traficanții de droguri, inclusiv de la El Chapo

  • 03 Octombrie 2019 11:09
Președintele din Honduras ar fi primit milioane de dolari de la traficanții de droguri, inclusiv de la El Chapo

Președintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, a primit milioane de dolari de la traficanți de droguri, inclusiv de la Joaquin Guzman „El Chapo”, acuză Procuratura din New York.

Procurorul-adjunct Jason Richman a afirmat miercuri, în deschiderea procesului pentru trafic de narcotice al unui frate al președintelui Hernandez, că acuzatul era protejat de actualul șef de stat și că El Chapo i-a înmânat personal acuzatului, Juan Antonio (Tony) Hernandez, suma de un milion de dolari pentru fratele său, președintele.

Juan Orlando Hernandez a calificat pe Twitter aceste acuzații ca fiind „100% false, absurde și ridicole” și „mai neserioase decât Alice în Țara Minunilor”.

Un document al acuzării făcut public în august arată că un narcotraficant din Honduras, al cărui nume nu a fost menționat, a contribuit cu 1,5 milioane de dolari la campania prezidențială din 2013 a lui Juan Orlando Hernandez, cea mai mare parte a acestor bani ajungând la politicieni locali pentru a-i convinge să susțină candidatura celui care atunci era președintele Parlamentului din țara sud-americană.

Juan Orlando Hernandez, reales în 2017, a denunțat în discursul rostit la Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie „o campanie de denigrare dusă de traficanți de droguri, bande, indivizi corupți, asasini și chiar politicieni”.

Președintele Hondurasului este un partener privilegiat al președintelui american Donald Trump, care a încheiat cu el săptămâna trecută un acord de cooperare în privința cererilor de azil, cu scopul de a limita imigrația clandestină.

Serviciile procurorului federal din Manhattan, Geoffrey Berman, vor să demonstreze în procesul deschis miercuri că și predecesorul lui Hernandez, Porfirio Lobo (2010-2014), ar fi beneficiat de sprijin financiar din partea narcotraficanților.

Fratele actualului președinte, Tony Hernandez, fost deputat, în vârstă de 41 de ani, a fost arestat pe aeroportul din Miami în noiembrie 2018 și inculpat pentru trafic de droguri, posesie de arme de foc și mărturie falsă. Guvernul american afirmă că fratele președintelui din Honduras a fost implicat cel puțin din 2004 în traficul de narcotice și a participat timp de peste 10 ani la distribuirea de cocaină. Procurorii newyorkezi îl acuză de asemenea de implicare în cel puțin două asasinate între bande rivale, între 2011 și 2013, transmite digi24.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău