Președintele CSM spune că nu va renunța la funcție, iar președintele Asociației Judecătorilor consideră că acest Consiliu nu-i mai reprezintă pe magistrați

  • 31 Octombrie 2019 18:31
Președintele CSM spune că nu va renunța la funcție, iar președintele Asociației Judecătorilor consideră că acest Consiliu nu-i mai reprezintă pe magistrați

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, respinge acuzațiile aduse față de CSM că ar fi loial actualei guvernări și spune că nu își va da demisia. Totodată, el afirmat, în cadrul emisiunii Nodul Gordian de la Radio Chișinău, că actuala componență a CSM este independentă în deciziile sale, iar scopul celor care doresc demiterea membrilor săi ar fi de obstrucționare a activității lor.

„La moment, Consiliul Superior al Magistraturii, vă declar asta cu toată certitudinea, este independent, fapt care la multe persoane nu le convine. CSM a dispus mai multe controale la Curtea de Apel Cahul, unde este examinat dosarul Șor, la Curtea de Apel Chișinău și la Judecătoria Chișinău. Pentru a bloca activitatea, pentru faptul că a fost eliberat acordul la deschiderea unui dosar penal (n.r.: pe numele fostului președinte al CSJ, Ion Druță).”

Pe de altă parte, judecătorul Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, președinte al Asociației Judecătorilor, care a pledat pentru organizarea Adunării Generale a Judecătorilor, a subliniat că deciziile de revocare a membrilor CSM sunt obligatorii și că ei deja nu îi mai reprezintă pe magistrați.

„Hotărârile Adunării Generale a Judecătorilor sunt obligatorii. Nimeni nu dorește să obstrucționeze activitatea CSM. CSM este un organ care este necesar sistemului judecătoresc. Problema este că judecătorii identifică unele aspecte negative în activitatea CSM, care îi deranjează și, pornind de la principiul reprezentativității, consideră că acest CSM nu-i mai reprezintă.”

Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor i-a revocat, la 27 septembrie, pe 6 membri ai CSM, aleși din rândul judecătorilor, decizie nerecunoscută de către aceștia, dar nici de Ministerul Justiției. La 25 octombrie, judecătorii au încercat din nou să se convoace pentru a alege alți membri în cadrul CSM, dar nu au reușit să aibă cvorum, pentru organizarea unei noi Adunări generale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău