„Aș dori să subliniez că o amenințare la adresa Ucrainei este o amenințare la adresa Europei. Și de aceea ne angajăm să sprijinim detensionarea situației, pe care sperăm să o obținem pe cale diplomatică. Credem că toate eforturile ar trebui depuse în diferite formate diplomatice: fie că este vorba de OSCE, de Consiliul de Securitate al ONU, de formatul Normandia, de Consiliul NATO-Rusia sau de discuțiile directe dintre SUA și Rusia”, a transmis Charles Michel, potrivit caleaeuropeana.ro.
În acest spirit de cooperare deplină cu statele membre europene și cu aliații noștri, în special cu aliații noștri din cadrul NATO, în special cu Statele Unite, a avut loc luni o videoconferință care a reunit mai mulți lideri europeni și parteneri americani și britanici. Aceasta a fost o oportunitate de a ne afirma unitatea, acest angajament de a da o șansă canalului diplomatic, dar și pregătirea noastră, dacă acesta va eșua și dacă va exista o agresiune, de a lua măsuri restrictive în unitate. Pentru că, dacă ar avea loc o agresiune militară, consecințele ar fi grave și masive pentru Rusia, care ar efectua o astfel de agresiune.
Președintele Consiliului European a menționat că se va implica în cooperarea deplină cu statele membre și cu NATO, în special cu Statele Unite.
„Solidaritatea europeană înseamnă că trebuie să ținem cont de realitățile din diferitele țări europene – de aici importanța schimburilor directe pe care am putut să le avem. Prin urmare, vom lucra în această direcție, pentru a ne asigura că putem lua măsuri, că putem lua decizii împreună, în unitatea europeană, pentru a face Europa mai eficientă, mai în serviciul celor 450 de milioane de cetățeni europeni, pentru a garanta securitatea și prosperitatea”, a mai transmis acesta.
De asemenea, Charles Michel a fost primit și de noul cancelar al Austriei. Cei doi oficiali au discutat despre desfășurarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina, care „reprezintă un motiv de îngrijorare extremă.”
„Vrem să credem în diplomație, dar vom fi puternici și fermi în unitate, atât în Europa, cât și cu partenerii din lume care împărtășesc aceeași viziune ca și Uniunea Europeană pe această temă”, a conchis președintele Consiliului European.