Președintele Consiliului European, aflat într-o vizită în Donbas: Rusia este parte a conflictului, nu mediator

  • 02 Martie 2021 19:05
Președintele Consiliului European, aflat într-o vizită în Donbas: Rusia este parte a conflictului, nu mediator

'Rusia este parte a conflictului și nu mediator' în estul Ucrainei, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a deplasat marți în zona controlată de Kiev în Donbas, în cadrul vizitei sale în Ucraina, oficialul european invitând totodată Moscova să garanteze Misiunii speciale de observatori a OSCE acces deplin în zonele ce nu sunt controlate de guvernul de la Kiev, și să revină la Centrul comun pentru controlul și coordonarea încetării focului în Donbas, relatează EFE și Interfax-Ukraina.

'Suntem pe continentul european în anul 2021 și continuă un război. Aceasta este o realitate rușinoasă', a subliniat președintele Consiliului European într- o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la punctul de control din Sciastie al armatei ucrainene în regiunea Lugansk, estul țării.

'Oamenii continuă să moară în acest conflict și trăiesc în circumstanțe extrem de dificile. Vreau să subliniez încă o dată că această situație este inacceptabilă'', a insistat Michel, pledând pentru implementarea deplină a acordurilor de pace de la Minsk destinate să aducă pacea în estul Ucrainei, pentru o încetare completă a focului și deschiderii mai multor puncte de trecere cu scopul de a ameliora viața cetățenilor de ambele părți ale liniei de demarcație ce separă cele două tabere.

'Transpunerea integrală în practică a acordurilor de la Minsk este calea spre pace. Salut pașii importanți făcuți de Ucraina' în acest sens, a declarat Charles Michel.

După o scurtă vizită în orașul Sciastie din Lugansk, aflat sub controlul Kievului, Michel s-a pronunțat pentru o 'încetare completă a focului, pentru deschiderea mai multor puncte de trecere și mai multe zone deminate pentru a îmbunătăți viața de ambele părți ale liniei de demarcație'.

Din 2014, rebelii proruși luptă în Donbas cu forțele Kievului într-un conflict armat care a costat deja viața a peste 13.000 de persoane, potrivit cifrelor ONU.

Președintele Consiliului European, care a reiterat 'sprijinul de neclintit' pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, a mai spus că Uniunea Europeană sprijină 'cu toate instrumentele disponibile eforturile formatului Normandia și ale Grupului de contact trilateral pentru a aduce pacea cetățenilor din Donbas'.

Cvartetul Normandia este format din Rusia, Ucraina, Franța și Germania, iar Grupului de contact reunește Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

'Din păcate, Rusia nu răspunde cu reciprocitate măsurilor pozitive luate de Ucraina pentru implementarea acordurilor de la Minsk', a afirmat Michel, care a asigurat că acesta este un motiv pentru care UE își va menține sancțiunile împotriva Rusiei.

O încetare a focului este în vigoare în Donbas din 2015, dar armistițiul a fost încălcat continuu și au fost luate măsuri pentru consolidarea acestuia în iulie 2020. Cu toate acestea, OSCE continuă să înregistreze încălcări cvasicotidiene atât în Lugansk, cât și în Donețk.

'Pandemia de COVID-19 nu poate fi un pretext pentru separarea în continuare a acestor regiuni ale Ucrainei', a spus Michel, care s-a întâlnit cu reprezentanți ai misiunii OSCE, Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) și cu membri ai grupului de deminare din zonă.

Michel a menționat că anul acesta UE va începe un nou program de sprijinire a dezvoltării economice și serviciilor publice în această regiune din estul Ucrainei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău