Președintele Consiliului European a discutat cu Vladimir Putin despre Aleksei Navalnîi și situația din Belarus

  • 21 August 2020 13:21
Președintele Consiliului European a discutat cu Vladimir Putin despre Aleksei Navalnîi și situația din Belarus

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, într-o discuție telefonică avută joi cu președintele rus Vladimir Putin, a informat vineri un oficial european de rang înalt, potrivit Reuters și Agerpres.


Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenți critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgență la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare și conectat la un aparat de ventilare pulmonară. Aliații lui s-au declarat convinși că el a fost victima unei "otrăviri intenționate".

Michel a declarat totodată că pentru Belarus obiectivele blocului comunitar sunt de a pune capăt violenței împotriva protestatarilor și cetățenilor acestei țări și de a se asigura că fosta republică sovietică nu se va cufunda într-un haos economic sau militar.

"Experiența ucraineană este importantă", a declarat oficialul european pentru Reuters sub protecția anonimatului. "Nimeni nu dorește ca ceea ce s-a întâmplat în Ucraina să se repete. UE nu vrea un alt Maidan (Piața Independenței din Kiev, locul unde de la începutul anilor 1990 au avut loc ample proteste ce au determinat schimbarea vectorului politic al Ucrainei; cele din 2013-2014 l-au înlăturat de la putere pe liderul prorus Viktor Ianukovici, ceea ce a dus apoi la conflictul din estul Ucrainei și la anexarea Peninsulei Crimeea, n.r.) și nu dorește să izbucnească haosul în Belarus", a spus oficialul.

Potrivit acestuia, "Belarus nu este Ucraina, oamenii de acolo nu doresc relații mai apropiate cu UE". "UE caută să susțină stabilitatea, negocierile între autorități, opoziție și la nivelul societății, prosperitatea economică. Fără a înclina balanța geopolitică în Belarus între UE și Rusia", a spus acesta. AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău