Președintele Comisiei Europene spune că nu vrea independența Cataloniei, pentru că aceasta ar încuraja alte regiuni să facă la fel
-
13 Octombrie 2017 17:28
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a precizat vineri în cadrul unui discurs susținut la Universitatea Luxemburg că Uniunea Europeană nu-și va putea asuma rolul de mediator în conflictul între Madrid și Barcelona dacă doar o parte solicită acest lucru, informează caleaeuropeana.ro.
Comentariile sale survin la scurt timp după ce Catalonia a făcut apel la comunitatea europeană să intervină în disputa pe care o are cu Madridul după organizarea referendumul la data de 1 octombrie, pe care Spania l-a declarat neconstituțional.
În cadrul discursului la Universitatea din Luxembrug, Juncker a afirmat că nu dorește ca regiunea estică, Catalonia, să devină independentă deoarece acest lucru va antrena un efect de domino la nivelul altor regiuni care vor dori același lucru, aspect care va face dificilă guvernarea la nivel euroepan.
“Dacă vom permite Cataloniei – și nu este problema noastră – să se separe, alții vor face la fel. Nu doresc acest lucru“, a afirmat liderul Executivului european.
UE a afirmat că are încredere în premierul spaniol Mariano Rajoy, pe care îl vede capabil să rezolve ceea ce în viziunea sa este o problemă internă.
Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a cerut miercuri președintelui Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, să clarifice dacă a declarat independența înainte ca Madridul să adopte vreo măsură pentru a prelua controlul asupra acestei regiuni autonome, transmit DPA și Reuters, citate de Agerpres.
”Cabinetul a convenit să îi ceară oficial guvernului catalan să confirme dacă a declarat sau nu independența. Răspunsul din partea liderului catalan va decide evenimentele viitoare, în următoarele câteva zile”, a spus Rajoy. El a adăugat că va continua să acționeze într-o manieră ”prudentă și responsabilă”.
În luarea sa de poziție, Mariano Rajoy a criticat conducerea catalană pentru crearea de confuzie în jurul declarației de independență, încheie sursa citată.
Premierul spaniol convocase pentru astăzi o ședință de urgență a Executivului după ce reprezentanții guvernului de la Madrid au respins declarația făcută în Parlamentul regional marți seara de către liderul separatist catalan Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont, premierul Cataloniei, a susținut marți seara un discurs în Parlamentul regional în cadrul căruia a prezentat viziunea conducerii locale asupra ultimelor evenimente care au avut în regiune legate de independența acesteia.
Separat, purtătorul de cuvânt al guvernului regional a precizat că Declarația de independență a Cataloniei semnată marți de deputații pro-independență din parlamentul regional și de liderul catalan Carles Puigdemont este deocamdată un „act simbolic”.
Recent, guvernul central anunțase că îi va retrage Cataloniei autonomia dacă aceasta își va proclama independența, prin intermediul articolului 155 din Constituție. Acesta, cunoscut în cercurile politice și sub numele de “opțiunea nucleară”, reprezintă o măsură extremă pusă la dispoziție conducerii Spaniei, care îi permite să retragă autonomia unei regiuni în eventualitatea în care aceasta își declară în mod unilateral independența.