Președintele Columbiei și-a finanțat campania electorală cu bani din traficul de droguri

  • 04 August 2023 14:32
Președintele Columbiei și-a finanțat campania electorală cu bani din traficul de droguri

Nicolas Petro, fiul cel mare al președintelui columbian Gustavo Petro, care a fost arestat într-o amplă operațiune a poliției săptămâna trecută, a recunoscut în arest că banii primiți de la un traficant de droguri au fost folosiți la finanțarea campaniei electorale a tatălui său. Președintele Columbiei nu a dezmințit acest lucru, ceea ce pune într-o situație delicată guvernul de stânga al țării latino-americane, relatează vineri AFP, preluată de Agerpres.

Nicolas Petro „a primit importante sume de bani de la Samuel Santander Lopez Sierra. Acesta este cunoscut sub numele Marlboro Man și a fost condamnat pentru trafic de droguri în SUA”, a declarat joi la tribunal procurorul responsabil de caz, Mario Burgos. 

„O parte din acești bani au fost folosiți de Nicolas Petro însuși (...) și o altă parte au fost investiți în campania prezidențială a tatălui său, din 2022”, a adăugat procurorul, în finalul audierii suspectului. Președintele columbian nu a dezmințit finanțarea ilegală a campaniei electorale la care a făcut referire fiul său, dar, cu prilejul unei întâlniri cu fermierii, ce a avut loc joi în nordul țării, a negat că ar fi fost la curent cu aceste manevre financiare.

„Ceea ce nu se va întâmpla niciodată (...) este să se spună că actualul președinte al Republicii a inițiat sau a fost complice la un delict comis de unul dintre fiii sau una dintre fiicele sale, pentru că acest lucru nu s-a petrecut”, a afirmat Gustavo Petro, adăugând: „Dacă a fost așa, acest președinte trebuie să plece azi". Nicolas Petro, în vârstă de 37 de ani, fost deputat din partea coaliției de stânga Pactul istoric și cel mai mare dintre cei șase copii ai șefului statului, a fost reținut sâmbătă sub acuzația de îmbogățire ilicită, pe care a respins-o inițial, pentru a se declara apoi dispus să colaboreze cu justiția.

Procurorul i-a propus în schimb o reducere cu 50% a pedepsei, conform presei locale. Acuzatul urma să fie plasat în arest la domiciliu.

Fosta soție a lui Nicolas Petro, Daysuris Vasquez, l-a acuzat în martie că a primit sume importante de la narcotraficanți, care ar fi fost folosite atât pentru campania prezidențială a lui Gustavo Petro, cât și pentru a duce un trai luxos în orașul nordic Barranquilla.

Potrivit procurorului Burgos, „Marlboro Man” - care a ispășit în SUA 18 ani de închisoare pentru trafic de droguri - i-a dat fiului președintelui columbian circa 400 de milioane de pesos, ceea ce înseamnă aproape 90.000 de euro. Nicolas Petro ar fi primit aceeași sumă și de la Alfonsi „Turcul” Hilsaca, un om de afaceri care a fost acuzat în trecut că a finanțat grupări paramilitare și a planificat asasinate.

Sâmbătă, după arestarea fiului său într-o amplă operațiune a poliției, președintele columbian, care s-a angajat să elimine corupția și vechile practici politice, a asigurat că garantează independența justiției, deși s-a declarat de asemenea solidar cu fiul său. Săptămâna viitoare, pe 7 august, se împlinește un an de la instalarea sa la putere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău