Președintele CIO, Thomas Bach, susține că majoritatea țărilor nu se vor ralia boicotului diplomatic la JO 2022

  • 15 Decembrie 2021 14:16
Președintele CIO, Thomas Bach, susține că majoritatea țărilor nu se vor ralia boicotului diplomatic la JO 2022

Majoritatea guvernelor celor 90 de țări participante la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing nu se vor ralia la boicotul diplomatic al evenimentului, a spus președintele Comitetului Internațional Olimpic, germanul Thomas Bach, citat de Reuters.

SUA, Australia, Marea Britanie și Canada au anunțat un boicot diplomatic al Jocurilor de la Beijing (4-20 februarie) din cauza încălcării drepturilor omului minorității musulmane din regiunea Xinjiang, în timp ce China a denunțat această inițiativă ca o ''mișcare politică'', notează Agerpres.

În Uniunea Europeană, Franța a propus o poziție comună, dar multe țări europene ezită să se alăture boicotului diplomatic de teama unor represalii din partea Chinei care ar putea afecta negativ comerțul lor.

''Există țări ca Statele Unite, Marea Britanie și Australia care au luat această decizie. Celelalte țări, nu doar celelalte, dacă spunem că vor fi 90 de comitete olimpice naționale (NOC) prezente la Jocuri, iar peste 70 dacă nu peste 80 NOC au guverne care nu au făcut asemenea declarații. Dar toată lumea are un lucru în comun și acesta este sprijinirea echipelor lor olimpice, pentru ca sportivii lor să poată trăi visul lor olimpic'', a declarat Bach la canalul ZDF.

Asociațiile care apără drepturile omului au criticat de mult timp CIO pentru că a acordat Chinei organizarea Jocurilor Olimpice, deși după Jocurile de vară de la Beijing, din 2008, respectarea acestor drepturi nu s-a îmbunătățit.

Săptămâna trecută, studenți tibetani s-au înlănțuit de cercurile olimpice din afara sediului CIO de la Lausanne, susținând boicotarea internațională a Jocurilor de iarnă de la Beijing. Proteste similare au avut loc în octombrie în antica Olympia și la Atena, la ceremonia de aprindere a flăcării olimpice.

''Ceea ce se întâmplă în acești ani politici nu este în sfera noastră de influență. Nu poți blama CIO și să-l faci responsabil pentru ceea ce o generație sau două de politicieni nu au reușit să facă. Noi suntem responsabili de Jocurile Olimpice. Așteptările ca Jocurile să schimbe sistemul politic al unei țări sunt exagerate'', a adăugat Bach, fost campion olimpic la scrimă în 1976.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău