Președintele chinez Xi Jinping avertizează la Davos împotriva unui ''nou război rece''

  • 25 Ianuarie 2021 17:14
Președintele chinez Xi Jinping avertizează la Davos împotriva unui ''nou război rece''

Președintele chinez Xi Jinping a avertizat luni împotriva unui ''nou război rece'' care nu poate să ducă decât la un ''impas'', într-un mesaj video adresat Forumului economic mondial de la Davos, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Fără a numi SUA, Xi Jinping s-a prezentat ca apărător al multilateralismului și mondializării, așa cum a făcut de altfel și la ediția forumului de acum patru ani, înainte de venirea la putere a lui Donald Trump.

Mesajul liderului chinez, care vine la mai puțin de o săptămână după instalarea la Casa Albă a succesorului lui Trump, Joe Biden, pare a fi un avertisment de a nu continua politica lui Trump care a prezentat China drept rivalul nr. 1 al SUA, mai ales în plan comercial și tehnologic. Regimul de la Beijing se teme în special că Biden ar putea încerca să-i unească pe occidentali împotriva sa, scrie France Presse.

"Construirea de clanuri sau declanșarea unui nou război rece, respingerea, amenințarea sau intimidarea celorlalți, impunerea decuplării, perturbarea lanțurilor de aprovizionare sau stabilirea de sancțiuni pentru a provoca izolarea nu ar face decât să împingă lumea către divizare și chiar confruntare", a subliniat Xi Jinping. "Iar confruntarea ne va duce într-un impas", a adăugat acesta.

Președintele chinez a asigurat că Beijingul, ca adept al unei politici externe independente și pașnice, "lucrează din greu la menținerea de relații de prietenie și cooperare cu alte țări" și că jocul cu "sumă zero" sau "câștigătorul ia totul" nu reprezintă filozofia călăuzitoare a poporului chinez, a consemnat Xinhua.

El a pledat pentru multilateralism, dar împotriva unui "multilateralism selectiv", subliniind că "regulile odată stabilite trebuie urmate de toți", și a făcut apel la comunitatea internațională să fie unită și să coopereze. "Ni s-a demonstrat din nou că abordările protecționiste, unilaterale și de izolare arogantă eșuează întotdeauna", a afirmat Xi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău